Ενέργεια

Baker Hughes: Μειώθηκαν οι εξέδρες πετρελαίου παρά την άνοδο των τιμών πάνω από τα 100 δολ.

Baker Hughes: Μειώθηκαν οι εξέδρες πετρελαίου παρά την άνοδο των τιμών πάνω από τα 100 δολ.

Την εβδομάδα έως τις 18 Μαρτίου οι πλατφόρμες υποχώρησαν κατά τρεις

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των πλατφόρμων πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που οι τιμές του αργού συνέχισαν να διαπραγματεύονται πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία πυροδότησε ανησυχίες για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Αυτή ήταν η δεύτερη υποχώρησε στον αριθμό των εξέδρων άντλησης πετρελαίου σε τρεις εβδομάδες, αφού μειώθηκε κατά τρεις την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου, αυξήθηκε κατά οκτώ την εβδομάδα έως τις 11 Μαρτίου και υποχώρησε κατά τρεις την εβδομάδα έως τις 18 Μαρτίου.

Παρά τη μείωση στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου, ο συνολικός αριθμός εξέδρων παρέμεινε αμετάβλητος επειδή οι drillers πρόσθεσαν εξέδρες φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα.
Ο συνολικός αριθμός εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, διατηρήθηκε σταθερός στους 663 την εβδομάδα έως τις 18 Μαρτίου, ανακοίνωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co στην έκθεσή της που παρακολουθήθηκε προσεκτικά την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την Baker Hughes ο συνολικός αριθμός πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε τώρα κατά 252 εξέδρες, ή 61%, σε σχέση με αυτήν την περίοδο πέρυσι.

Οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν τρεις σε 524 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι εξέδρες φυσικού αερίου αυξήθηκαν δύο στις 137, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2019. Προστέθηκε επίσης μια διαφορετική εξέδρα, σύμφωνα με την Baker Hughes.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν περίπου 105 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, αυξημένα κατά περισσότερο από 10% από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Περί τις 22:20 ώρα Ελλάδας το αργό διαπραγματευόταν στα 104,76 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,7% και το brent ενισχυόταν 1,1% στα 107 δολά το βαρέλι

Παραγωγή πετρελαίου

Παρόλο που ο αριθμός των γεωτρήσεων έχει διαμορφωθεί σε ρεκόρ 19 συνεχόμενων μηνών, οι εβδομαδιαίες αυξήσεις ήταν κυρίως μονοψήφιες και η παραγωγή πετρελαίου απείχε ακόμα πολύ από τα επίπεδα ρεκόρ πριν από την πανδημία, καθώς πολλές εταιρείες επικεντρώνονται περισσότερο στην επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές παρά στην ενίσχυση της παραγωγής.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ βρισκόταν σε καλό δρόμο να αυξηθεί από 11,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2021 σε 12,0 εκατομμύρια bpd το 2022 και 13,0 εκατομμύρια bpd το 2023, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία ενέργειας. Αυτό συγκρίνεται με το ρεκόρ 12,3 εκατομμυρίων bpd το 2019.

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί περίπου 39% μέχρι στιγμής φέτος μετά την άνοδο κατά 55% το 2021, ένας αυξανόμενος αριθμός ενεργειακών εταιρειών δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις δαπάνες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2022 μετά τη μείωση των δαπανών γεώτρησης και ολοκλήρωσης το 2019 και το 2020.

Η αύξηση των δαπανών το 2021, ωστόσο, ήταν μικρή και μεγάλο μέρος της προοριζόταν για την ολοκλήρωση γεωτρήσεων που είχαν ανοίξει στο παρελθόν, γνωστά στον κλάδο ως μη ολοκληρωμένες γεωτρήσεις (DUC).

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε ότι ο αριθμός των διαθέσιμων DUC στις μεγαλύτερες λεκάνες σχιστολιθικού μειώθηκε για 20ο συνεχόμενο μήνα σε 4.372 τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των νέων γεωτρήσεων που θα ανοίξουν σύντομα πριν τελειώσουν τα DUC.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης