Ενέργεια

Σύνοδος Κορυφής: Τέσσερεις στηρίζουν ήδη το σχέδιο Μητσοτάκη - Κλειδί οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύνοδος Κορυφής: Τέσσερεις στηρίζουν ήδη το σχέδιο Μητσοτάκη - Κλειδί οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Γερμανία φοβάται ότι οι περιορισμοί, τα πλαφόν και οι οριοθετήσεις θα λειτουργήσουν τελικά αποτρεπτικά για τις εισαγωγές LNG από τρίτες χώρες
Σχετικά Άρθρα

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα για την αναζήτηση λύσεων και την παροχή απαντήσεων, στη μείζονα ενεργειακή - οικονομική κρίση που βυθίζεται η ήπειρος ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία παρουσιάζοντας σχέδιο έξι σημείων για τον έλεγχο των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, προετοιμάζεται για ισχυρές αντιπαραθέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου της Ευρώπης, με κεντρική θέση ότι το ενεργειακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται ευρωπαϊκές λύσεις.

Ηγετική παρέμβαση της ελληνικής πλευράς

Αυτό το μήνυμα άλλωστε εκπέμπεται όλο το τελευταίο διάστημα από το σύνολο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης: «Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και για αυτό ο πρωθυπουργός κρατάει στην πρώτη γραμμή την ανάγκη να δοθούν συνολικές απαντήσεις στην κρίση», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της Συνόδου Κορυφής επεδίωξε να συμμετάσχει σε μια ισχυρή συμμαχία του Νότου κάτι το οποίο φαίνεται ότι σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, αφού υπέρ του σχεδίου των έξι σημείων τάσσονται Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο, ενώ η Πορτογαλία έχει κοινή άποψη με την Ισπανία για πλαφόν στην αγορά χονδρικής . 

Οι ηγέτες του Νότου συμφωνούν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την κρίση και ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις. "Χρειάζονται, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών... Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις».

Αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρισμού από την τιμή του αερίου


Στο επίκεντρο της ελληνικής πρότασης η οποία αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών και συζητήθηκε λεπτομερώς στη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, ο προσδιορισμός ορίου διακύμανσης της τιμής του φυσικού αερίου και η επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Επιπλέον στη συνάντηση των χωρών του Νότου όπου ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της νόσησης του από κορωνοιό, τέθηκε το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρισμού από την τιμή του αερίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ηγέτες του Νότου παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην ίδια πολιτική ευρωπαΐκή οικογένεια αποδέχονται τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, που θα στηρίξουν καταναλωτές και επιχειρήσεις και εν τελεί την ευρωπαΐκή οικονομία. Άλλωστε όλοι ανησυχούν γι΄αυτό που επεσήμανε
ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή τον «εφιάλτη του λαϊκισμού» που μπορεί να ξυπνήσει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Όμως όλοι γνωρίζουν καλά, ότι η συμφωνία των χωρών του Νότου δεν είναι αρκετή προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιφυλάξεις της Γερμανίας

Σύμφωνα με την Handelsblatt η Γερμανία φοβάται ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, τις οποίες ωστόσο έχει ανάγκη η ΕΕ, εάν επιδιώκει την απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Η Γαλλία, που μέχρι τώρα ακολουθούσε συνήθως κοινή πορεία με τις χώρες του Νότου, ακόμη δεν έχει εκφράσει σαφή θέση. Υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Στο ζήτημα αυτό υπήρχαν διαφορές και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Κλειδί το σχέδιο της Επιτροπής

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν καταρχήν οι προτάσεις που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαΐκή Επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να ανανεώσει την εργαλειοθήκη της και να παρουσιάσει σχέδιο έκτακτης αντιμετώπισης της κρίσης στην Σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι εάν η ΕΕ είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ισχυρό οικονομικό σχέδιο στήριξης των χωρών μελών, αντίστοιχο με το σχέδιο ανάκαμψης που ενεργοποίησε με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ωστόσο είναι σαφές ότι οι χώρες του Βορρά δεν είναι ακόμη έτοιμες για κάτι τέτοιο, αφού το σχέδιο της δημιουργίας «ενεργειακού ομολόγου» ναυάγησε πολύ γρήγορα και πλέον κάθε χώρα προσπαθεί να βρει απαντήσεις στο ενεργειακό της πρόβλημα όπως μπορεί καλύτερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία και το Κατάρ συμφώνησαν σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή σύμπραξη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει πλέον, έπειτα από πολυετή πολιτική ενίσχυσης της ενεργειακής της εξάρτησης από την Ρωσία, να μειώσει τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Μόσχα.

Οι πρωτοβουλίες των κρατών - μελών

Επί του παρόντος εξάλλου κάθε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνει προσωρινά η μόνιμα μέτρα για να θωρακίσει τους πολίτες της από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων που συμπαρασύρουν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και βυθίζουν τις οικονομίες στο πληθωρισμό.
Οριζόντια μέτρα, όπως η προσωρινή επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις ενέργειας ή και μειώσεις στη φορολογία και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αποφάσισαν να επιβάλουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, το Βέλγιο, κ.ά,.

Η Ισπανία
έχει προβεί σε μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει και η Πολωνία, η οποία αποφάσισε την εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, προχωρώντας παράλληλα και στη μείωση του ΦΠΑ σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στο 8%, αλλά και στη θέρμανση στο 5% για 6 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022.
Οριζόντια μέτρα έχει λάβει και το Βέλγιο, που μείωσε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 21% σε 6%, μέτρο που θα ισχύει από την 1η Μαρτίου έως και την 1η Ιουλίου.

Η Ιταλία
αποφάσισε να μειώσει προσωρινά τα τέλη φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.
Γενναίο είναι και το πακέτο μέτρων που εφαρμόζει και η ελληνική κυβέρνηση που έχει διαθέσει πάνω από 2 δις ευρώ από την αρχή του έτους για τη στήριξη των πολιτών.
Όμως όλα αυτά δεν φθάνουν εάν δεν ενταχθούν σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική που θα δώσει όραμα εξόδου από την ενεργειακή κρίση.

www.worldenergynews.gr

 

.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης