Ενέργεια

Σε υψηλά επίπεδα η τιμή συμβολαίων του TTF ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Σε υψηλά επίπεδα η τιμή συμβολαίων του TTF ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα

Ανήμερα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την εξέταση των εναλλακτικών δυνατοτήτων που διαθέτει η Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ανοδική τάση καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή των συμβολαίων του TTF για τον Απρίλιο σημειώνει άνοδο 1,8% στα 119,2 ευρώ/MWh, για τον Μάιο ενισχύεται κατά 2,3% στα 120 ευρώ/MWh και το α΄ εξάμηνο προσεγγίζει τα 119,8 ευρώ/MWh.

Τι προβλέπει το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που επικαλέστηκε χθες (23/3)το Bloomberg, το πράσινο φως στα κράτη-μέλη για την επιβολή προσωρινής φορολόγησης στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που συνδέονται με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά την ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο ενόψει της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, η Κομισιόν προτείνει κοινή προμήθεια αερίου, LNG και υδρογόνου. Η Ε.Ε. είναι ισχυρότερη όταν δρα από κοινού και θα πρέπει να ενεργήσει από κοινού για να αξιοποιήσει την ισχύ της στην αγορά και τις διαπραγματεύσεις με προμηθευτές, αναφέρει χαρακτηριστικά. Προτείνει να συσταθεί «task force» η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί την προμήθεια αερίου για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και να συντονίσει την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών υποδομών αερίου, κυρίως τα τέρμιναλ LNG και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης