Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 119 δολ. το brent, στα 112 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 119 δολ. το brent, στα 112 δολ. το αργό

Συνομιλίες για συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

 

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συζήτησαν μια πιθανή περαιτέρω συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα για να βοηθήσουν στην ηρεμία των αγορών ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Περί τις 20:30 το Brent υποχωρούσε κατά 1,7% στα 119,44 δολάρια το βαρέλι ενώ αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 1,9%, στα 112,65 δολάρια το βαρέλι.

«Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, αυτές είναι συνεχείς συζητήσεις και όλα αυτά τα εργαλεία είναι σίγουρα στο τραπέζι», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι οι χώρες του IEA ήταν ενωμένες στην επιδίωξη της ριζικής μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εξέφρασαν στην ΕΕ τη δυσφορία τους για την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, οι συναλλαγές ήταν ασταθείς. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το WTI και το Brent αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δολάρια το βαρέλι λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την προσφορά, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι οι εξαγωγές αργού από τον τερματικό σταθμό Caspian Pipeline Consortium (CPC) του Καζακστάν είχαν σταματήσει εντελώς μετά τις ζημιές από την καταιγίδα.
Οι επενδυτές αναμένουν πώς θα ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου, επειδή «πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ, καθώς ορισμένες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο - όπως η Γερμανία - έχουν αντιταχθεί σε αυτό."

Μειώθηκαν τσ στρατηγικά αποθέματα

Η πτώση της τιμής της Πέμπτης περιορίστηκε από την υποχώρηση του Στρατηγικού Αποθεματικού Πετρελαίου (SPR), το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Προσθέτοντας τις ανησυχίες για τη διαθέσιμη προσφορά, η αργή πρόοδος στις συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης σημαίνει ότι οι προοπτικές επιστροφής του ιρανικού αργού στην αγορά έχουν απωθηθεί.

«Αν δεν επιτραπεί στο Ιράν να επιστρέψει γρήγορα στην αγορά, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση της τιμής, δυνητικά πάνω από τις πρόσφατες κορυφές», δήλωσε ο μεσίτης πετρελαίου PVM, Tamas Varga.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για το πυρηνικό του Ιράν, αλλά τα ζητήματα παραμένουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης