Ενέργεια

Descalzi (Eni): Η Ευρώπη δεν σχεδίασε ποτέ στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας

Descalzi (Eni): Η Ευρώπη δεν σχεδίασε ποτέ στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας

«Δεν έχουμε δική μας ενέργεια... Και ποτέ δεν σκεφτήκαμε μια στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της En

 

Η Ευρώπη δεν είχε σκεφτεί ποτέ μια στρατηγική για την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, προσθέτοντας ότι η αντικατάσταση της ρωσικής ενέργειας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα κράτη μέλη να αγοράζουν περισσότερο φυσικό αέριο από χώρες εκτός της Ρωσίας για να μειώσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό εφοδιασμό που κινδυνεύει να διακοπεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η ΕΕ των 27 χωρών βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού της αερίου.

«Η Ευρώπη είναι ένα άδειο κουτί από την άποψη της ενέργειας», δήλωσε ο Descalzi σε εκδήλωση του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν έχουμε δική μας ενέργεια... Και ποτέ δεν σκεφτήκαμε μια στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια».

Πληρωμή σε ρούβλια

Ο Descalzi είπε ότι το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου είναι μεγάλο για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ζητά από την Eni να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στα συμβόλαια.

«Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε γιατί δεν έχουμε αυτού του είδους το νόμισμα», είπε ο Descalzi. «Για επτά χρόνια υποεπενδύσαμε... Η παγκόσμια ηγεσία δεν ήταν σοφή και χωρίς καμία ισορροπία στην αξιολόγηση της ενεργειακής κατάστασης».

Η ρωσική κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση και η Gazprom , η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για πληρωμές ρουβλίου φυσικού αερίου στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έως τις 31 Μαρτίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας από την Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών απέρριψαν τις απαιτήσεις πληρωμής για το ρούβλι.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης