Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Maersk: Συνεργασία με την Αίγυπτο για την παραγωγή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων

Maersk: Συνεργασία με την Αίγυπτο για την παραγωγή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων

 Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

 

Η A.P. Moller-Maersk θα συνεργαστεί με την Αίγυπτο προκειμένου να διερευνήσει μιας μεγάλης κλίμακας παραγωγή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων στη χώρα.

Η Maersk ανακοίνωσε ένα Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) τη Δευτέρα σε μια κοινή προσπάθεια να επιταχύνει περαιτέρω την προμήθεια πράσινων καυσίμων για πλοία ως μέρος της μετάβασης της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο καθαρό μηδέν.

Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε με την Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone), την Αιγυπτιακή Αρχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREA), την Αιγυπτιακή Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EETC) και το Ταμείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης της Αιγύπτου (TSFE), ακολουθεί έξι συνεργασίες προμήθειας καυσίμων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το SCZone περιλαμβάνει λιμάνια και βιομηχανικά πάρκα γύρω από τη Διώρυγα του Σουέζ.

«Η Αίγυπτος έχει εξαιρετικές συνθήκες για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην αλυσίδα της πράσινης ενέργειας», δήλωσε η Henriette Hallberg Thygesen, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fleet & Strategic Brands στη Maersk. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπορούμε να εξερευνήσουμε επιλογές μαζί, βασιζόμενοι στα περισσότερα από 100 χρόνια επιχειρηματικών σχέσεών μας στη χώρα».

«Η διαθεσιμότητα πράσινης ενέργειας και καυσίμων σε επαρκείς ποσότητες και σε ανταγωνιστικά επίπεδα κόστους είναι η μοναδική πρόκληση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παγκόσμιας ναυτιλίας. Για τη Maersk, οι στρατηγικές μας συνεργασίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με έξι κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, αλλά για να παραμείνουμε στο μονοπάτι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα μέσα σε αυτήν τη δεκαετία. Αυτό διερευνά αυτή η συνεργασία», πρόσθεσε ο Thygesen.

Μελέτη σκοπιμότητας

Τα μέρη θα εκπονήσουν μελέτη σκοπιμότητας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους για να εξετάσουν την παραγωγή υδρογόνου και πράσινων καυσίμων πλοίων με βάση την Αίγυπτο που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Maersk θα είναι ο δεσμευμένος παραλήπτης κάθε καυσίμου που παράγεται.

«Εκμεταλλευόμενοι τις θεμελιώδεις αρχές και το όραμα της Αιγύπτου, τις στρατηγικές ολοκληρωμένες περιοχές λιμανιών και βιομηχανικών πάρκων της SCZONE γύρω από τη Διώρυγα του Σουέζ και αξιοποιώντας τη σταθερή και διαρκή μακροχρόνια σχέση που έχουμε με τη Maersk, ανυπομονώ για την εξέλιξη αυτού του έργου, που ανταποκρίνεται στον αμοιβαίο στόχο της μετατροπής σε πράσινη οικονομία», δήλωσε ο Eng.Yhia Zaki, Πρόεδρος της SCZone.

Ο Ayman Soliman, Διευθύνων Σύμβουλος του The Sovereign Fund of Egypt, σχολίασε: «Αυτή η συνεργασία παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση μιας μακροχρόνιας σχέσης με έναν βασικό στρατηγικό εταίρο της αιγυπτιακής κυβέρνησης τα τελευταία 100 χρόνια. Ειδικά για το Sovereign Fund of Egypt, αυτή η πιθανή ευκαιρία προσθέτει μια νέα διάσταση στον οδικό μας χάρτη προς τους στόχους μηδενικών εκπομπών. Η προσπάθεια της Maersk να επιταχύνει την προμήθεια πράσινων καυσίμων και τον παγκόσμιο μετασχηματισμό σε καθαρά μηδενική ναυτιλία θα επεκτείνει την προσφορά υπηρεσιών της Διώρυγας του Σουέζ ως κύριο παγκόσμιο κόμβο για την πράσινη ανεφοδιασμός καυσίμων στην περιοχή».

Η Maersk ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εξερευνήσει παρόμοιες ευκαιρίες σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης