Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Πολωνία «τελειώνει» ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα - Τα χρονικά όρια

Η Πολωνία «τελειώνει» ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα - Τα χρονικά όρια
Η Πολωνία αγόρασε περίπου 8,3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Η κυβέρνηση της Πολωνίας παρουσίασε προσχέδιο νόμου που απαγορεύει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων ή οντοτήτων που σχετίζονται με τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση που έγινε χθες αργά το βράδυ (29/3), η Βαρσοβία ζητούσε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας από την ΕΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Στη συνέχεια, η θέση αυτή δεν βρήκε περισσότερους συμμάχους από τα άλλα κράτη μέλη, με  αποτέλεσμα να προχωρά τώρα, καθώς δεν παίρνει και άλλη καθυστέρηση. «Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Muller.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat

Η Πολωνία αγόρασε περίπου 8,3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και συνήθως εισάγει το 1/5 των αναγκών της σε άνθρακα, περίπου το 75% των οποίων προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, μόνο ένα κλάσμα του άνθρακα που εισάγεται από τον ανατολικό γείτονα της Πολωνίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα που «παγώνουν» διάφορα είδη κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένων μεταφορών, μετρητών, επιταγών και οτιδήποτε άλλο, που μπορεί να ωφελήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το νομοσχέδιο βέβαια δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Τι γίνεται με το πετρέλαιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σχέδια της Πολωνίας εντάσσεται και η παύση της χρήσης ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2022, σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Mateusz Morawiecki‎.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου. Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης