Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σύσκεψη κορυφής Σκρέκα – Αντικείμενο η εκπνοή του τελεσιγράφου των Ρώσων - Ποιοι συμμετέχουν

Σύσκεψη κορυφής Σκρέκα – Αντικείμενο η εκπνοή του τελεσιγράφου των Ρώσων - Ποιοι συμμετέχουν
Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Το ρωσικό τελεσίγραφο

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο που εξάγει σε ρούβλια, δίδοντας της μάλιστα και χρονικό τελεσίγραφο μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να εφαρμόσει την προεδρική εντολή.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα, η αξία του οποίου έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση εκλαμβάνεται ως εκδικητική απάντηση του Κρεμλίνου στις κυρώσεις της Ευρώπης, καθώς το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους δυτικούς αγοραστές να μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η σημερινή προειδοποίηση της Μόσχας

Σήμερα (30/3) μάλιστα, ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης