Ενέργεια

«Επί ποδός» η Γερμανία για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης ελέω Ρωσίας - Σε πανικό οι traders

«Επί ποδός» η Γερμανία για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης ελέω Ρωσίας - Σε πανικό οι traders
Η Γερμανία έχει λάβει μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περικοπή στην κατανάλωση μεριδίου του φυσικού αερίου της Ρωσίας κατά 10% στα μέσα του 2024, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

«Μια σταδιακή μείωση του ρωσικού φυσικού κατά 10% μέχρι το καλοκαίρι του 2024 φαίνεται εφικτή. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, αποθήκευση, στροφή στο υδρογόνο και εκτεταμένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, Patrick Graichen.

Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, το μερίδιο της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να έχει μειωθεί κατά 30%, πρόσθεσε. Η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου απαιτεί βραχυπρόθεσμες προσπάθειες των εταιρειών ενέργειας αλλά και των νοικοκυριών μέσω της ενεργειακής απόδοσης και του εξηλεκτρισμού.

Η αναχαίτηση της εξάρτησης

Η Γερμανία έχει λάβει μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κατά μέσο όρο, εμείς στη Γερμανία εισάγαμε το 55% του φυσικού μας αερίου από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, και αυτό έχει ήδη μειωθεί στο 40%,» είπε ο Habeck. Το Βερολίνο έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου ή LNG, το οποίο αποστέλλεται σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια διοχετεύεται στη Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για μια ξαφνική διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό θα είχε «σημαντικές επιπτώσεις» και προέτρεψε τους καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο τους στην πρόληψη μιας έλλειψης μειώνοντας τη ζήτηση. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου, πρέπει να το πω ξεκάθαρα, κάθε κιλοβατώρα ενέργειας που εξοικονομείται βοηθάει», είπε ο Habeck. «Και γι' αυτό θα ήθελα να συνδυάσω την ενεργοποίηση του επιπέδου προειδοποίησης με μια έκκληση προς τις εταιρείες και τους ιδιώτες καταναλωτές να βοηθήσουν τη Γερμανία, να βοηθήσουν την Ουκρανία, εξοικονομώντας φυσικό αέριο ή ενέργεια συνολικά».

Ανησυχία των Γερμανών traders

Σε πανικό βρίσκεται η αγορά με Γερμανό trader να εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη των πραγμάτων σχετικά με την άρνηση του Βερολίνου στο αίτημα της Ρωσίας για την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η χονδρική είναι 25 ευρώ υψηλότερα στα 252 ευρώ/MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της χώρας και το προθεσμιακό κερδίζει 9 ευρώ στα 185 ευρώ/MWh.

Αυτός ο αναβρασμός αντανακλάται στην τιμή του TTF με άνοδο της τάξεως του 17% στα 123 ευρώ/MWh.

Σήμερα (30/3) η Γερμανία ενεργοποίησε το «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Robert Habeck.

Γενικός αναβρασμός για την προθεσμία

Τέλος, σημειώνεται ότι αύριο εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Εντός των συνόρων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης