Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Χαμηλότερη από την συμφωνία η αύξηση της παραγωγής τον Μάρτιο

ΟΠΕΚ: Χαμηλότερη από την συμφωνία η αύξηση της παραγωγής τον Μάρτιο

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 90.000 bpd από τον Φεβρουάριο - Η συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις περικοπών του ΟΠΕΚ+ ήταν στο 151%

 

Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο έπεσε κάτω από τον στόχο της βάσει της συμφωνίας με τους συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς οι διακοπές σε ορισμένα αφρικανικά μέλη αντιστάθμισαν εν μέρει τις αυξήσεις της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κορυφαίων παραγωγών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) άντλησε 28,54 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση 90.000 bpd από τον Φεβρουάριο, αλλά λιγότερο από την αύξηση κατά 253.000 bpd που απαιτεί η συμφωνία του με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, χαλαρώνουν σταδιακά τις περικοπές της παραγωγής το 2020 καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την πανδημία. Ο ΟΠΕΚ+ συνεδρίασε την Πέμπτη και επιβεβαίωσε τα προηγουμένως συμφωνηθέντα σχέδια, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό του 2008 πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συμφωνία απαιτεί αύξηση 400.000 bpd τον Μάρτιο από όλα τα μέλη του OPEC+, εκ των οποίων περίπου 253.000 bpd μοιράζονται οι 10 παραγωγοί του OPEC που καλύπτει η συμφωνία.

Η παραγωγή υποχώρησε από τις υποσχεθείσες αυξήσεις από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, αλλά το ξεπέρασε τον Φεβρουάριο, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν περισσότερο αργό λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, μια τάση που επιταχύνθηκε από την πανδημία.

Ως αποτέλεσμα, τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ αντλούν πολύ λιγότερα από αυτά που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας. Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις δεσμευμένες περικοπές ήταν 151%, σύμφωνα με την έρευνα, έναντι 136% τον Φεβρουάριο.

Πτώση σε Νιγηρία και Λιβύη

Η παραγωγή της Νιγηρίας σημείωσε πτώση 100.000 bpd, μετά από περιστατικά που οδήγησαν την κήρυξη ανωτέρας βίας στα ρέματα του ποταμού Bonny και Brass.
Η παραγωγή της Λιβύης μειώθηκε κατά 50.000 bpd λόγω της διακοπής λειτουργίας δύο κοιτασμάτων πετρελαίου στις αρχές του μήνα.
Αυτές οι διακοπές περιόρισαν την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από κορυφαίους παραγωγούς. Η μεγαλύτερη άνοδος τον Μάρτιο κατά 110.000 bpd προήλθε από τη Σαουδική Αραβία.
Το Κουβέιτ και το Ιράκ είχαν μικρότερες αυξήσεις κατά 30.000 bpd ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσθεσαν 10.000 bpd.

Το Ιράν, που εξαιρείται από τις περικοπές της παραγωγής, εξάγει περισσότερα στην Κίνα τους τελευταίους μήνες, αν και δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στην παραγωγή του τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Η παραγωγή στη Βενεζουέλα, έναν άλλο εξαιρούμενο παραγωγό, συνέχισε να αυξάνεται.
Η παραγωγή δεν αυξήθηκε στην Ισημερινή Γουινέα ή την Γκαμπόν, λόγω της έλλειψης ικανότητας παραγωγής περισσότερων.

Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της Refinitiv Eikon, πληροφορίες από ιχνηλάτες δεξαμενόπλοιων όπως η Petro-Logistics, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, ΟΠΕΚ και συμβούλους.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης