Ενέργεια

Oι ενεργειακές κυρώσεις θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές ηλεκτρισμού στην ΕΕ προβλέπουν οι Νορβηγοί

Oι ενεργειακές  κυρώσεις θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές ηλεκτρισμού στην ΕΕ προβλέπουν οι Νορβηγοί

Προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση 12% από τη νορβηγική εταιρεία διαχείρισης κινδύνου DNV 

 

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνεπακόλουθες ευρωπαϊκές κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας της ΕΕ, με αυτές να αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 12% σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το Montel.

Οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά αν περιορισθούν κατά 80% στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου φέτος, σε συνδυασμό με μια συνολική διακοπή έως το 2025, ανέφερε η νορβηγική εταιρεία διαχείρισης κινδύνου DNV στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Τα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα φέτος θα ήταν «επώδυνα και δαπανηρά», καθώς η τελευταία καλύπτει το ένα τρίτο της κατανάλωσης του μπλοκ το 2020.

Ανεπαρκής χωρητικότητα

Επί του παρόντος, η Ευρώπη δεν είχε επαρκή ικανότητα επαναεριοποίησης για το LNG για να καλύψει το έλλειμμα, ενώ υπάρχουν επίσης περιορισμένα περιθώρια για την ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων προμηθειών μέσω αγωγών από χώρες όπως η Νορβηγία, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν.
Για να διατηρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια, είναι επομένως απαραίτητο να ωθηθεί η συμπεριφορά των καταναλωτών προς χαμηλότερη χρήση ενέργειας, να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση, να αναβληθεί το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Τα βελγικά πυρηνικά, οι γαλλικές μονάδες θερμότητας, η γερμανική ηλιακή και η πανευρωπαϊκή αιολική ενέργεια θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από την εισαγόμενη ρωσική ενέργεια.

«Ορισμένες από αυτές τις επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά φέτος, άλλα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να έχουν ουσιαστική ισχύ», ανέφερε η έκθεση.

Η πυρηνική παραγωγή και η παραγωγή άνθρακα θα μπορούσαν να φέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, πρόσθεσε, αν και την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχέδια για την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα καθώς προέκυψαν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου.

Παρά τις κυρώσεις, ωστόσο, η ανανεωμένη αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας είναι απίθανο να εκτροχιάσει την πράσινη μετάβαση του μπλοκ, η οποία μπορεί να δει ακόμη και μια «μικρή επιτάχυνση».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης