Ενέργεια

«Ιστορικό» ρεκόρ πληθωρισμού στην Ισπανία λόγω ενέργειας

«Ιστορικό» ρεκόρ πληθωρισμού στην Ισπανία λόγω ενέργειας
Στην Ισπανία, η ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το ήμισυ περίπου του συνολικού πληθωρισμού πέρυσι και η κατάσταση για το υπόλοιπο του έτους φαίνεται ζοφερή, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία έχει φθάσει σε «ιστορικό» επίπεδο, λόγω των υψηλών τιμών  στην αγορά ενέργειας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INE).

Οι τιμές στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 9,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 1985, ανέφερε η κρατική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ).Αυτό οφείλεται κυρίως στην ετήσια αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας – 107,8% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο – καθώς και στην αύξηση του κόστους των καυσίμων και των τροφίμων, μεταδίδει το euractiv.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της ΙΝΕ παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με το προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε ο επίσημος οργανισμός στις 30 Μαρτίου και βρισκόταν 2,2 μονάδες πάνω από του Φεβρουαρίου, που ανερχόταν σε 7,6%, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι τιμές στέγασης αυξήθηκαν κατά 0,9 μονάδες, μια αύξηση που οφείλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 0,7 μονάδες λόγω της αύξησης των καυσίμων και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 0,2 μονάδες λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών για ψάρια και θαλασσινά, λαχανικά, γάλα, τυρί και αυγά.

Τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια συνέβαλαν επίσης σε αυτή την «ιστορική» αύξηση του ΔΤΚ, αν και σε μικρότερο βαθμό κατά 0,1 μονάδες.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες φορολογικές μεταβολές στη χώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,7%, εννέα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερα από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού, σύμφωνα με τον σταθερό φορολογικό δείκτη της INE.

Όσον αφορά στον πυρήνα του πληθωρισμού (γενικός δείκτης χωρίς τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα), αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 3,4%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008.


Η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 9,8%, δύο μονάδες υψηλότερα από ό,τι τον Φεβρουάριο.Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 107,8% σε ετήσια βάση, αν και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες φορολογικές εκπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που ενέκρινε η κυβέρνηση, η αύξηση θα ήταν 137,9%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της INE.

Στην Ισπανία, η ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το ήμισυ περίπου του συνολικού πληθωρισμού πέρυσι και η κατάσταση για το υπόλοιπο του έτους φαίνεται ζοφερή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Fundación de Cajas de Ahorro (Funcas) προέβλεψε πρόσφατα ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα αυξηθεί κατά μία έως δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι προέβλεπε, ως άμεση συνέπεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία: από το 4,6% που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα, θα ανέλθει στο 5,6% με 6,5% μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε το Funcas.

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί και η άνοδος των τιμών συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα μειωθεί «σημαντικά», προειδοποίησε το Funcas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης