Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Capital Link: Συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

Capital Link: Συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

Κορυφαίοι Αμερικανοί και Διεθνείς Επενδυτές, Επιχειρήσεις, Τράπεζες,Οργανισμοί, και Ανώτερα Κυβερνητικά Στελέχη συμμετείχαν στο Συμμετείχαν Κορυφαίοι Αμερικανοί και Διεθνείς Επενδυτές, Διεθνείς & Ελληνικές Επιχειρήσεις, Διεθνείς Τράπεζες & Οργανισμοί, και Ανώτερα Κυβερνητικά Στελέχη

Με κεντρικό θέμα “A New Era - A New Direction for Greece”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή το ¨ τη Δευτέρα 11 Απριλίου, 2022 με φυσική παρουσία, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange, μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, με την υποστήριξη των Κορυφαίων Χορηγών CITI & Tsakos Energy Navigation (TEN) Ltd. καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας. Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών, πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και εκπροσώπων μεγάλων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Τα δύο ακόλουθα πάνελ κάλυψαν τα θέματα :

  • Why Greece –The Domestic Institutional Investor Viewpoint
  • Why Greece – The International Investor Perspective

 

WHY GREECE –THE DOMESTIC INSTITUTIONAL INVESTOR VIEWPOINT

 Συντονιστής: κα. Elisabeth Eleftheriades, Partner – Kyriakides Georgopoulos Law Firm

Ομιλητές:

  • κ. Nicos Koulis, CEO/Partner – DECA Investments AIFM
  • κ. Takis Solomos, Partner – Elikonos Capital Partners
  • κα. Eleni Bathianaki, Partner – EOS Capital Partners
  • κ. George Georgakopoulos, Managing Director Greece – INTRUM
  • κ. John Gikopoulos, Chief Innovation Officer & Head AI & Analytics – Qualco Group

 

Η κ. Ελισάβετ Ελευθεριάδη, εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Κυριακίδη Γεωργόπουλου, επικεφαλής του Τομέων Ανάπτυξης Έργων, Startups & Καινοτομίας, στην εισαγωγική της ομιλία δήλωσε ότι το Capital Link Forum συγκεντρώνει τους εκλεκτότερους εκπροσώπους της «Team Greece» στην οικονομία και τις επιχειρήσεις και παλιούς, νέους και εν δυνάμει φίλους. Επαίνεσε το πάνελ των εξαιρετικών εκπροσώπων του κόσμου των επιχειρηματικών συμφωνιών, της ανάληψης και διαχείρισης ρίσκου στην Ελλάδα, με προσωπική επένδυση στυ στη χώρα και ως εκ τούτου απολύτως αρμόδιοι να τοποθετηθούν στο ερώτημα «Γιατί η Ελλάδα» από την άποψη εσωτερικού θεσμικού επενδυτή. Το πάνελ αποτελούνταν από τρεις εκπροσώπους ελληνικών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (κ. Νίκος Κούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της DECA Investments, Τάκης Σολωμός, Εταίρος της Elikonos Capital και κα Ελένη Μπαθιανάκη, Εταίρος της EOS Capital Partners), εκπρόσωπο εταιρείας διαχείρισης και είσπραξης Απαιτήσεων (ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum) και εκπρόσωπο ενός επιτυχημένου ελληνικού Fintech και παρόχου υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων, του κ. Γιάννη Γκικόπουλου, Qualco. Η κ. Ελευθεριάδη υπενθύμισε στο κοινό ότι η θεματική του πάνελ, δηλαδή η άποψη του Εγχώριου Θεσμικού Επενδυτή για την Ελλάδα αποτελεί σταθερή θεματική του φόρουμ Capital Link, επιτρέποντας επίσης συγκριτικές προσεγγίσεις. Η οπτική γωνία του πάνελ είναι συνήθως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το 98% των ελληνικών επιχειρήσεων εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς η Ελλάδα τις έχει αγκαλιάσει με μεγάλο ενθουσιασμό, έχοντας ήδη αναδείξει μια εταιρεία unicorn, άλλες να βρίσκονται στην ίδια πορεία και μια καλή κληρονομιά πολύ επιτυχημένων πωλήσεων εταιρειών προερχομένων από τον κόσμο των νεοφυών. Η θεματική που κάλυψε το πάνελ ήταν πώς ήταν το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια και την Ελλάδα και ποιες είναι οι προοπτικές για το 2022 βάσει της εικόνας του 2021, γιατί επιλέγεται η Ελλάδα από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ποιοι τομείς έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικοί με την πάροδο του χρόνου, αν οι ελληνικές ΜΜΕ έχουν γίνει πιο τεχνολογικά προσανατολισμένες λόγω του Covid και πώς αυτό και τέλος, πώς προχωρά η εκκαθάριση των ελληνικών ΜΕΔ και ποιες είναι οι άμεσες επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Nicos Koulis, CEO/Partner DECA Investments AIFM, δήλωσε ότι, παρά την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία με το μεγάλο ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος που η εισβολή έχει προκαλέσει, είναι αισιόδοξος για τις επενδύσεις σε ελληνικές SMEs.

Αυτό οφείλεται σε μια ευτυχή σύγκλιση πολλών παραγόντων: Οι μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές σήμερα. Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης οι διοικήσεις τους συνειδητοποιούν ότι η επιτυχία είναι συνώνυμη με την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή σκηνή (και επομένως χρειάζονται κεφάλαια και  πρόσθετη τεχνογνωσία). Επιπλέον η Ελλάδα Έχει την τύχη να έχει ίσως την  πιο φιλική προς την ανάπτυξη κυβέρνηση  των  τελευταίων  τουλάχιστον 20 ετών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τη σχετική έλλειψη χρηματοδότησης από private equity σε σχέση με άλλες χώρες,  έχουν δημιουργήσει μια σχετική ανισορροπία στην Ελληνική αγορά που ανοίγει ελκυστικές ευκαιρίες σε ένα σοβαρό επενδυτή. Με εξαίρεση την περίπτωση που κάποιο σημαντικό διεθνές γεγονός επιβαρύνει σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον, η Deca Investments αναμένει ότι αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον θα συνεχίσει να υφίσταται στο άμεσο μέλλον.

Η κα. Eleni Bathianaki, PartnerEOS Capital Partners, δήλωσε ότι η EOS Capital Partners είναι ένα Ελληνικό επενδυτικό ταμείο ιδιωτικών συμμετοχών (private equity fund) με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους €150εκ., που επενδύει κυρίως σε Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξή τους και να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση του Ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη.

Η EOS μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει έξι επενδύσεις και μία αποεπένδυση, έχοντας επενδύσει περίπου το 50% των υπό διαχείριση κεφαλαίων της σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Οι συμμετοχές της δραστηριοποιούνται κυρίως σε  αμυντικούς κλάδους με χαρακτηριστικά διεθνούς ανάπτυξης, ενώ διαθέτουν εξαιρετικές ομάδες διοίκησης, ισχυρή κεφαλαιακή δομή και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως προς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Απαραίτητο συστατικό μίας επιτυχούς επένδυσης σε μία Ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ευθυγράμμιση του επιχειρηματικού οράματος και των επιχειρηματικών αξιών μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και του χρηματοοικονομικού επενδυτή. Οι μέτοχοι οφείλουν να εστιάζουν κυρίως στην ανάπτυξη της Εταιρίας τους, είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων εκμεταλλευόμενοι πιθανές ευκαιρίες συγκέντρωσης του κλάδου τους, ενώ ο χρηματοοικονομικός επενδυτής διευκολύνει αυτή τη διαδικασία προσφέροντας οικονομική, διοικητική και στρατηγική ενίσχυση.

Στόχος μας είναι οι εταιρίες που έχουμε επενδύσει να αναπτυχθούν ώστε να γίνουν οι επόμενοι εγχώριοι ηγέτες στους κλάδους τους και να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον είτε χρηματοοικονομικών είτε στρατηγικών επενδυτών, διαδραματίζοντας έτσι έναν στρατηγικό ρόλο για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Πέραν των αναπτυξιακών κεφαλαίων που παρέχουμε στις εταιρίες που επενδύουμε, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να συμμετέχουμε τόσο στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδιασμού τους όσο και στο μετασχηματισμό της εταιρικής τους διακυβέρνησης από οικογενειακές επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις με ισχυρές εταιρικές δομές, διασφαλίζοντας  παράλληλα την ανάπτυξη τους ακόμα στο γεμάτο προκλήσεις επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι τα Ελληνικά επενδυτικά ταμεία ιδιωτικών συμμετοχών (Greek private equities) μπορούν να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Ελληνικών εταιριών δεδομένης της βαθιάς γνώσης που έχουν για την εγχώρια αγορά.

O κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director της Intrum Hellas δήλωσε: «Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόμαστε, έχουν ανάγκη λύσεων πέραν της αναδιάρθρωσης των οφειλών τους. Χρειάζονται λειτουργική αναδιάρθρωση, με νέες επενδύσεις, ενίσχυση σε τεχνογνωσία και υποδομές, πρόσβαση στις αγορές, βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στην κατεύθυνση αυτή, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την στήριξή τους ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ενώ προχωρούμε σε βάθος ανάλυση κλάδων της οικονομίας. Κλάδοι όπως ο ξενοδοχειακός ή ο κλάδος τροφίμων, για παράδειγμα, έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης αλλά έχουν παράλληλα, ανάγκη αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης συνεργειών, συνένωσης δυνάμεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία του Ομίλου μας, όπως και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ενώ θεωρούμε ότι ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός είναι η καταλληλότερη λύση, για χιλιάδες ιδιώτες αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που χρειάζονται μία αποτελεσματική λύση ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών τους, τόσο σε χρηματοδοτικούς φορείς, όσο και στο Δημόσιο.

Ο κ. John Gikopoulos, Chief Innovation Officer & Head AI & AnalyticsQualco Group, τόνισε: «Οι τεχνολογίες νέας γενιάς θεωρούνται ήδη παρωχημένες: Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι τεχνολογίες νέας γενιάς, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), Machine Learning, NLU / NLP, Edge και Quantum computing, αναδείχθηκαν σταδιακά σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 

DaaC (Disease as a Catalyst): Παρά την αδιαμφισβήτητα αρνητική της χροιά, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το χάσμα ανάμεσα στη Θεωρία και την Πράξη: Σε θεωρητικό επίπεδο, το γεγονός ότι ακόμα και τα πιο στιβαρά επιχειρηματικά μοντέλα αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις μηχανές σε αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, αποτελεί κοινή παραδοχή. Σε πρακτικό επίπεδο, τα βασικά χαρακτηριστικά των τεχνολογιών νέας γενιάς μπορούν να οριστούν με βάση τους παρακάτω τρεις κεντρικούς πυλώνες:

  • Καταλύτης μελλοντικής ανάπτυξης: Ο εντοπισμός, η επεξεργασία, ο καθαρισμός και η διάρθρωση των δεδομένων θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για κάθε τύπο αλγορίθμου Τεχνητής Νοημοσύνης· από την εξαγωγή insights και τη βελτιστοποίηση των πωλήσεων ή των προσπαθειών διείσδυσης σε νέες αγορές μέχρι τον εντοπισμό νέων χρηστών ή την προσέλκυση των υπαρχόντων μέσω στοχευμένων campaigns και τον ορισμό των κατάλληλων use cases σύμφωνα με τη ζήτηση της αγοράς.
  • Η σημασία του ανθρωπίνου κεφαλαίου: Η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, η αδιάκοπη 24/7 υποστήριξη στον χρήστη και η ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων θα μπορούσαν να αμβλύνουν την εργασιακή ρουτίνα, να απελευθερώσουν περισσότερο χρόνο για δημιουργική σκέψη, αλλά και να συντελέσουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
  • Μεγιστοποίηση κέρδους: Η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ενός οργανισμού διαμέσου του επαναπροσδιορισμού των επιχειρηματικών μοντέλων και των κεντρικών διαδικασιών, αλλά και η διαρκής εκπαίδευση κάθε εργαζομένου έναντι της αναπαραγωγής αποτελεσματικών πρακτικών τρίτων, θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία και συνεκδοχικά, να αναδείξουν την αναγκαιότητα της κατανομής των πόρων στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης νέων τεχνολογιών φέρει η Ιαπωνία, όπου περίπου το 25% των εταιρικών οντοτήτων μπορούν να χαρακτηριστούν ως ηγέτες στον κλάδο αυτό. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως περίπου το 75% των τεχνολογιών αυτών παραμένει ανεκμετάλλευτο. Οι ηγέτες της Τεχνητής Νοημοσύνης τείνουν να επενδύουν μέχρι και το τριπλάσιο του ποσού που διαθέτουν εταιρείες, οι οποίες υστερούν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, αποκομίζοντας αντίστοιχα, τριπλάσια κερδοφορία συγκριτικά με εκείνες.»

 

WHY GREECE – THE INTERNATIONAL INVESTOR PERSPECTIVE

Συντονιστής: κ. Konstantinos (Dean) Melitsanopoulos, Partner – Reed Smith LLP

Ομιλητές:

  • κ. Anastasios Astyfidis, Founder & Managing Director - AMBROSIA CAPITAL
  • κ. Dimitrios Athanasopoulos, Group Managing Director – AXIA Ventures Group Ltd
  • κ. Georgios Elekidis, Director Bain Capital Credit
  • κ. Alex Fotakidis, Partner & Head of CVC Greece – CVC Capital Partners
  • κ. Samy David, Partner – Grifon Capital / FORTRESS
  • κ. George Andriopoulos, Vice President – Partners Group

 

Ο κ. Konstantinos (Dean) Melitsanopoulos, PartnerReed Smith LLP, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε ένα τόσο διακεκριμένο πάνελ για να συζητήσουμε την προοπτική των διεθνών επενδυτών όσον αφορά την Ελλάδα – μια χώρα που έχει ανακάμψει τρομερά και είδε τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αυξάνονται και τα NPL να μειώνονται». Το πάνελ εξέτασε το εύρος αυτού που έκανε την Ελλάδα τόσο ελκυστική τα τελευταία χρόνια, τις συγκεκριμένες συναλλαγές στον χώρο των ιδιωτικών κεφαλαίων και των NPL, όπου υπάρχουν μελλοντικές ευκαιρίες, και τη συνολική προοπτική για την Ελλάδα δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων. Ενώ οι προκλήσεις παραμένουν και τα πρόσφατα τρέχοντα γεγονότα θα έχουν αντίκτυπο, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες στο παρελθόν και το πάνελ είναι αισιόδοξο για ευκαιρίες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σε ορισμένους τομείς καθώς και γενικά στο σύνολό της.»

 

Ο κ. Anastasios Astyfidis, Founder & Managing Director - AMBROSIA CAPITAL, τόνισε: «Η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με αξιοσημείωτη δυναμική, με τις αρχικές συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ να είναι της τάξης του 4,5-5%. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η αισιοδοξία αυτή κάμφθηκε με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, αλλά η ανάκαμψη μάλλον θα επιβραδυνθεί παρά θα σταματήσει. Η Ελλάδα είναι συγκριτικά αρκετά απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναμένεται να αντιμετωπίσει την κρίση καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι προοπτικές για τις επενδύσεις παραμένουν ευνοϊκές, τουλάχιστον χάρη στην πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ που έχει συσταθεί για την προώθηση της καινοτομίας και τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία - συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας διοίκησης. Η τελευταία ενεργειακή κρίση θα επιταχύνει σίγουρα τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις σχετικές υποδομές.

Οι πάγιες επενδύσεις που κατέρρευσαν κατά την περίοδο 2012-2019 από το 25% στο 10%, έχουν εισέλθει σε ανοδική τροχιά από το 2019 και παρέμειναν αξιοσημείωτα ανθεκτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 χάρη στη συσσωρευμένη ζήτηση. Το 2022 αναμένεται να είναι μια ακόμα δυνατή χρονιά.

Ο τουρισμός παραμένει βασικός μοχλός της οικονομίας μας και έχει ανακάμψει από την πανδημία. Είτε φέτος είτε το επόμενο έτος αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον τουρισμό παραμένουν εξαιρετικές, καθώς ο κλάδος αναβαθμίστηκε ριζικά κατά τη διάρκεια της κρίσης με κινητήρια δύναμη τόσο εγχώριους όσο και διεθνείς παρόχους.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να αξιοποιεί το δημοσιονομικό του περιθώριο για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές. Πρέπει ωστόσο να διατηρήσει το πρωτογενές έλλειμμα σε περίπου 2% του ΑΕΠ φέτος προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα που αναμένεται στα τέλη του 2023. Η αναβάθμιση υποστηρίζεται περαιτέρω από τα ενθαρρυντικά σχόλια των ευρωπαίων εταίρων στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας, του ΔΝΤ και των περισσότερων οίκων αξιολόγησης.

Βλέπουμε ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους, ιδίως στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη φαρμακευτική βιομηχανία και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο τραπεζικός τομέας έχει επιτέλους απεγκλωβιστεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει βελτιώσει την κεφαλαιακή του διάρθρωση. Μπορεί επιτέλους να κοιτάξει μπροστά και να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της τεχνολογίας του για να την εναρμονίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, να περιορίσει τη βάση κόστους του και να επανατοποθετηθεί για βιώσιμη κερδοφορία σε έναν πολύ απαιτητικό χώρο.»

 

Ο κ. Δημήτριος Αθανασόπουλος, Group Managing Director της AXIA Ventures Group Ltd, δήλωσε: «Η Ελλάδα και η σημερινή κυβέρνηση έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολλαπλές δυσκολίες από την αρχή της θητείας τους παρουσιάζοντας έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, της ελληνοτουρκικής κρίσης καθώς και της τρέχουσας παγκόσμιας πληθωριστικής πίεσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι η πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα αύξηση ρεκόρ των ξένων επενδύσεων σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη και τα ακίνητα. Παγκοσμίως υπάρχει μεγάλη ανάκαμψη στον τομέα των ταξιδιών, αυτό που οι αγορές αποκαλούν το μεγάλο “travel recovery play” και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της τάσης αναμένοντας έτος ρεκόρ για το 2022. Από την οπτική γωνία της AXIA, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πληθώρα επενδυτών με διαφορετικά προφίλ να επενδύουν στην Ελλάδα, καθώς έχουμε επενδυτές που επιδιώκουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών τους στη χώρα, εταιρείες private equity, funds υποδομών, κρατικά επενδυτικά ταμεία και family offices. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία μπορεί να προσφέρουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα να προσελκύσει κεφάλαια που εξέρχονται από αυτές τις αγορές. Αν και το 2022 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων παγκοσμίως λόγω του πληθωρισμού και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλότερο προφίλ ανάπτυξης.»

Ο κ. Georgios Elekidis, DirectorBain Capital Credit, δήλωσε: «Ήμασταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα με την πρώτη μας εξαγορά της Hellas Capital Leasing το 2014. Επεκτείναμε την παρουσία μας για να γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε NPL και ακίνητα στη χώρα, παρά τις διαταραχές που βιώσαμε όπως τα ελληνικά capital controls, ο Covid-19 και τώρα η συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση. Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, στις νέες επενδύσεις και, τελικά, σε πιθανή μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Ως αποτέλεσμα, αυτό πιθανότατα θα μειώσει τη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις και αθετήσεις πληρωμών».

Ο κ. Ελεκίδης επεσήμανε ότι «παρά την επιβράδυνση, η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω των ευνοϊκών μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών της όπως (i) ένα χαμηλό σημείο εισόδου σε αυτή τη διαταραχή καθώς η οικονομία βγαίνει από το μια 10ετή κρίση, (ii) μια ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης σε βασικούς τομείς για την οικονομία της, όπως το real estate και η φιλοξενία, (iii) μια οικονομία με χαμηλό τραπεζικό λογαριασμό που δεν έχει ακόμη επωφεληθεί πλήρως από τη ρευστότητα της αγοράς και (iv) ένας τραπεζικός τομέας που έχει μόλις μειώσει τα χρόνια ζητήματα NPL και πλέον επικεντρώνεται σε νέους δανεισμούς. Σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση με φιλελεύθερη ατζέντα, δίνει τον τόνο για θετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές». Όπως κατέληξε ο κ. Ελεκίδης, «η Ελλάδα αποτελεί βασική επενδυτική δικαιοδοσία για την Bain Capital Credit. Πάντα προσεγγίζαμε τις επενδύσεις μας στη χώρα εποικοδομητικά και αποδείξαμε τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά μέσω των πρόσφατων εξαγορών μας, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από το 2020 που προκαλεί ο Covid-19.»

κ. Alex Fotakidis, Partner & Head of CVC GreeceCVC Capital Partners: Όπως αναφέρει ο κ. Φωτακίδης, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι η πλήρης επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στο σύνολό της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, θεωρούμε ότι η Ελλάδα, διαρθρωτικά, βρίσκεται σε ένα ταξίδι οικονομικής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η χώρα έχει περιορίσει τον κίνδυνο σημαντικά, όπως αποδεικνύεται από τη σύσφιξη των αποδόσεων του δημοσίου, τις αναβαθμίσεις αξιολογήσεων (πρόσφατο DBRS) και την υγιή ζήτηση της αγοράς για εκδόσεις χρέους και μετοχών (ενώ οι αγορές ήταν ακόμη ανοιχτές πριν από την κρίση της Ουκρανίας). Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν τώρα τα θεμέλια – από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τοπικό επίπεδο SME – για να υποστηρίξουν αυτό το ταξίδι.

Εκτός από τη στρατηγική της θέση στο χάρτη, η Ελλάδα επωφελείται από ένα εργατικό δυναμικό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά υποχρησιμοποιούμενο, ένα δραστήριο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας και της φορολογίας. Τα 32 δισ. ευρώ των Ταμείων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ που εισρέουν στην Ελλάδα, μαζί με εκτιμώμενη ιδιωτική κεφαλαιακή στήριξη ύψους 25 δισ. ευρώ, αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Η CVC είναι ένας από τους πιο ενεργούς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μετοχών από το 2017 σε διάφορους κλάδους και εταιρείες στην Ελλάδα, όπως: Hellenic Healthcare Group, eTravel, D-Marin, Skroutz, Vivartia, Δωδώνη, Εθνική Ασφαλιστική και ΔΕΗ.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας είναι θετική – μπορέσαμε να επενδύσουμε σε αναπτυσσόμενους τομείς, ενώ συνεργαζόμαστε με εξαιρετικές ομάδες διαχείρισης με στόχο να τις βοηθήσουμε να δημιουργήσουν καλύτερες επιχειρήσεις, βιώσιμες και για όλους τους ενδιαφερόμενους: πελάτες, προμηθευτές, εργαζόμενους και τις τοπικές τους κοινότητες.

Πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές έχουν να διαδραματίσουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο αναπτυξιακό ταξίδι της χώρας, όχι μόνο φέρνοντας άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά και διεθνή εμπειρία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από τις παγκόσμιες αγορές. Αυτό συμβαδίζει με το Brain Gain challenge που βλέπουμε – έμπειροι Έλληνες επαγγελματίες από κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα με πνευματικό κεφάλαιο που θα επιταχύνει την ανάπτυξη και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό προφίλ της χώρας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 25 χώρες όπου έχουμε τοπικό γραφείο και αφοσιωμένη ομάδα. Αυτό στηρίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας στη χώρα – είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε ιδρυτές, επιχειρηματίες, ομάδες διαχείρισης και εταιρείες να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, να αναπτυχθούν βιώσιμα και να έχουν θετικό αντίκτυπο στο ESG.

Ο κ. Samy David, PartnerGrifon Capital / FORTRESS, τόνισε: «Η Ελλάδα πέρασε μια περίοδο μεγάλης κρίσης. Χάθηκε το 25% το ΑΕΠ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πρωτόγνωρου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 100 δις ευρώ. Το πρώτο βήμα προς τη ανάκαμψη, ήταν η δημιουργία μεγάλων εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων (DoValue, Cepal, Intrum) και η πώληση των χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένους επενδυτές.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό βήμα είναι η αποκατάσταση (rehabilitation) και η θεραπεία (cure) αυτού του προβλήματος. Οι εταιρείες θα πρέπει να γίνουν ξανά παραγωγικές και οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν κίνητρα να επιχειρούν. Ένας ενάρετος κύκλος που βοηθάει την οικονομία να πάει μπροστά. Αυτό κατά την γνώμη μου αποτελεί μια επενδυτικη ευκαιρία και εμείς επικεντρωνόμαστε σ αυτό.

Οι τράπεζες αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας. Σε λίγα χρόνια η πλειοψηφία των εταιρειών αφού έχουν γίνει πάλι παραγωγικές θα είναι μέρος του υγειούς πελατολογίου του τραπεζικού συστήματος.»

Ο κ. George Andriopoulos, Vice PresidentPartners Group, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα που η διεθνής κοινότητα επενδυτών έχει αρχίσει να παρακολουθεί στενά, καθώς είναι μια χώρα όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις με καλή συσχέτιση απόδοσης-ρίσκου σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ομόλογα, ιδιωτικά κεφάλαια, έργα υποδομών και ακίνητα. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μερικά μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, όπως η BC Partners και η CVC. Πιο πρόσφατα, η Partners Group, ένας παγκόσμιος διαχειριστής ιδιωτικών κεφαλαίων με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους άνω των 130 δις, εξαγόρασε την Pharmathen για ένα τίμημα γύρω στα EUR 1,6 δις. Η συναλλαγή ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι σήμερα, που αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στο βελτιωμένο προφίλ κινδύνου της χώρας και στην κορυφαία ποιότητα των Ελλήνων στελεχών επιχειρήσεων.

Η Pharmathen είναι ένας παγκοσμίως κορυφαίος οργανισμός ανάπτυξης και παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων, με παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες. Η Pharmathen είναι μια σημαντικό παράδειγμα των οφελών της ιδιοκτησίας εταιρειών από ιδιωτικά κεφάλαια μέσω της ενεργούς δημιουργίας αξίας και της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Οι ιδρυτές της εταιρείας πούλησαν πλειοψηφικό μερίδιο το 2015 στην BC Partners, ένα fund το οποίο επένδυσε > EUR 300 εκ. σε ανάπτυξη νέων προϊόντων και εγκαταστάσεις. Η BC Partners και οι ιδρυτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν πλήρως το 2021 όταν και πούλησαν στην Partners Group, η οποία ως νέος μέτοχος θα οδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη φάση ανάπτυξης με επίκεντρο την αμερικανική αγορά, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως. Τα ιδιωτικά κεφάλαια σημειώνουν εκρηκτική ανάπτυξη παγκοσμίως, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν καλύτερη εναλλακτική λύση από τις δημόσιες αγορές σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών. Πρόκειται για μια τάση που θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, όταν η αγορά αναπτυχθεί στα επίπεδα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρεφείς εταιρείες όπως η Pharmathen που δεσμεύονται να συμβάλουν στο «brain gain» τα επόμενα χρόνια νέων εξειδικευμένων επαγγελματιών που ζουν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να στηρίζει αυτή την τάση παρέχοντας ελκυστικά προσωπικά φορολογικά κίνητρα. Η Pharmathen απασχολεί σήμερα περισσότερα από 1.200 άτομα κυρίως στην Ελλάδα και φέτος θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 νέες προσλήψεις. Επιπλέον, η Partners Group έχει εγκρίνει επενδύσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία περισσότερων από 200 νέων θέσεων έως το 2025. Ελπίζουμε ότι περισσότερες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Pharmathen και θα φέρουν την απαραίτητη αύξηση παραγωγικότητας στην χώρα, η οποία θα βελτιώσει εν πολλοίς την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες αγορές της ΕΕ.»

FORUM OVERVIEW

Η ατζέντα, τα θέματα και η δομή του Συνεδρίου μέσα από 14 θεματικές Ενότητες και με τη συμμετοχή 64 Ομιλητών Υψηλού Επιπέδου, διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να ενημερώσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών συνδυάζοντας την ελληνική και την αμερικανική κυβερνητική προοπτική, με την προοπτική των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών χρηματοδοτών και επενδυτών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι ακόμα αισθητός στην παγκόσμια οικονομία. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι πληθωριστικές τάσεις και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας είναι προκλήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Την ίδια στιγμή, ο νέος  πόλεμος στην Ουκρανία επαναχαράσει τον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη, εντείνοντας τη παγκόσμια αβεβαιότητα.

“A New Era – A New Direction For Greece”: Υπό το φως αυτών των νέων προκλήσεων, η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. Ενδεικτικά, ο «Εκσυγχρονισμός και οι Επενδύσεις» βρίσκονται στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», του μεγαλύτερου σχεδίου που εκπονήθηκε στην σύγχρονη ελληνική ιστορία στοχεύοντας στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, μετατρέποντας το σε ανταγωνιστικό και εξωστρεφές με ψηφιακό και αποτελεσματικό υπόβαθρο. Το ποσό των περίπου 31 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – επιπροσθέτως των κονδυλίων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα και τα οποία περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, μπορεί να αποτελέσει τον απαραίτητο για την Ελλάδα πόλο έλξης σημαντικών και πρόσθετων ξένων επενδύσεων.

Το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους Επενδυτές απηύθυνε μέσω βίντεο, ανοίγοντας το συνέδριο,  ο  Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα “A New Era – A New Direction For Greece”. 

 Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ως Κύριος Ομιλητής του Συνεδρίου, παρουσίασε την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της Κυβέρνησης, ενώ το θέμα της παρέμβασης του ήταν “Accelerating Growth - Government Economic Policy & Objectives“.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Chairman & Chief Executive Officer της PFIZER,      Dr. Albert Bourla ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στο επίσημο μεσημεριανό γεύμα.

Εισαγωγικές Ομιλίες έκαναν : o κ. Stefan Jekel, Head of International Listings – New York Stock Exchange, ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking – Citi, και ο Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder, President & CEO - TEN Ltd., που μίλησε σχετικά με το θέμα “The State of Greek & Global Shipping”.


One-On-One Συναντήσεις

 Όπως κάθε χρόνο, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα δικτύωσης μέσα από πληθωρα “one-to-one meetings” με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με εισηγμένες και μη εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, που στη παρούσα συγκυρία πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν group sessions για τους κύριους υπουργούς της κυβέρνησης:

  • Tον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, πλαισιωμένο από τον κ. Δημήτριο Τσάκωνα, Γενικό Διευθυντή – Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), και
  • Τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη πλαισιωμένο από τους κκ. Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ιδιωτικές Επενδύσεις & ΣΔΙΤ, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος ΔΣ – Υπερταμείο (HCAP), & κ. Δημήτρη Πολίτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο – ΤΑΙΠΕΔ (HRAF).

  • Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των εταιρειών που συμμετείχαν στο Συνέδριο συνομίλησαν με τα Ομογενειακά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης που έκαναν τη δημοσιογραφική κάλυψη όλων των ενοτήτων καθώς και με τα διεθνή Media που παραβρέθηκαν στο Συνέδριο όπως: Financial Times, Wall Street Journal, Bloomberg, YAHOO Finance, Reuters, New York Times, Tradewinds.
  • Ο Υπουργός κ. Χρήστος Σταικούρας εδωσε συνέντευξη στους Financial Times και Wall Street Journal.
  • Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Άδωνις Γεωργιάδης, παραχωρησε τις ακολουθες συνεντεύξεις στα εξής Διεθνή Media παρουσιαζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα :
  • Μία συνέντευξη στα ελληνικά στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, στον Έλληνα ανταποκριτή κ. Θάνο Δημάδη. Η συνέντευξη προβαλλεται στη συνέχεια στο website της Ένωσης Foreign Press Correspondents in the United States και στο YouTube με υπότιτλους στα αγγλικά. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με εσωτερικό και  εξωτερικό γύρισμα στο World Trade Center κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουρόγς αναφερθηκε στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θέματα ενέργειας, επενδύσεων, ανάπτυξης, και άλλα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του.
  • Συνέντευξη στα αγγλικά με την Susan Tehrani, Vice President of the Association of Foreign Press Correspondents in the United States. Η κυρία Tehrani ειναι ανταποκρίτρια του WION, του μεγαλύτερου δικτύου παγκοσμίως, που εκπέμπει σε 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Το Συνέδριο έκλεισε με επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε ο κ. Alex Fotakidis, Partner & Head of Greece - CVC Capital Partners, με το “2021 Capital Link Hellenic Leadership Award”, για την εξαιρετική συμβολή του στην Ελλάδα.

 Το βραβειο αναγνωρίζει την συμβολή της CVC Capital Partners και του κυρίου Alex Fotakidis, τον εταίρο που ηγείται της ελληνικής επενδυτικής ομάδας καθώς, με το εντυπωσιακό και ευρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ελλάδα,  όχι μόνο συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, αλλά επίσης αναδεικνύουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Οι επενδύσεις της CVC Capital Partners προσδίδουν άμεση ώθηση στην ελληνική οικονομία και ψήφο εμπιστοσύνης που μπορεί να συνδράμει στην προσέλκυση επιπλέον ξένων επενδύσεων.

H Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πραγματοποίησε την Εισαγωγική Ομιλία/ καλωσόρισμα.

Την Κύρια Ομιλία πραγματοποίησε η κα. Maria Olson, Office Director, Office of Southern European Affairs, Bureau of European and Eurasian Affairs – U.S. DEPARTMENT OF STATE

Στο δειπνο συμμετείχε ο κ. George J. Tsunis, Ambassador-Designate of the United States to Greece

 

Ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner - Bernitsas Law πραγματοποίησε Εισαγωγικά Σχόλια.

Ο κΓιώργος Παπαδημητρίου, Partner, Accounts & Markets Leader, Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia – EY, προλόγισε τον κ. Αλεξ Φωτακίδη, Partner & Head of Greece - CVC Capital Partners που έκανε κεντρική ομιλία.

 

Το Capital Link Hellenic Leadership Award δίδεται ετησίως σε ένα άτομο ή οργανισμό για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας. Το Capital Link Leadership Award  το 2012 είχε απονεμηθεί στον κ. Ανδρέα Ν. Λιβέρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dow Chemical Company, το 2013 στον κ. John Calamos, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Calamos Investments, το 2014 στον κ. Γιώργο Λογοθέτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Libra, το 2015 στον Δρ. Αντώνη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση & Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, το 2016 στον κ.Wilbur L. Ross, Chairman & Chief Strategy Officer of WL Ross & Co., το 2017 στον Andre Calantzopoulos, CEO – Philip Morris International, το 2018, στον κ. Evangelos Mytilineos, Chairman & CEO of Mytilineos και το 2019 στον κ. John Paulson, President & Portfolio Manager - Paulson & Co. Inc.


 

ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2022

«GREEK AMERICAN ISSUER DAY» at the New York Stock Exchange

“Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”

 

Στο πλαίσιο του “23ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της οποίας ο Yπουργός Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας και ο Δρ. Νίκος Τσάκος, Founder, President & CEOTEN Ltd. (NYSE: TNP); χτύπησαν το “Opening Bell”, το καμπανάκι της έναρξης των εργασιών της Τρίτης, 12 Απριλίου, 2022, του NYSE-New York Stock Exchange πλαισωμένοι απο Ελληνοαμερικανικές και Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης