Τελευταία Νέα
Ενέργεια

JP Morgan: Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον ενεργειακές επενδύσεις 1,3 τρισ. δολ. έως το 2030

JP Morgan: Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον ενεργειακές επενδύσεις 1,3 τρισ. δολ. έως το 2030

Οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και των πυρηνικών

 

Ο κόσμος πρέπει να βρει σταδιακά επενδύσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 για να ενισχύσει όλους τους τύπους παραγωγής ενέργειας και υποδομών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση, ανακοίνωσεη αμερικανική τράπεζα JP Morgan στην πρώτη ετήσια ετήσια ενεργειακή προοπτική.

«Το βασικό μας εύρημα είναι ότι έως το 2030, η αύξηση της ζήτησης ενέργειας θα υπερβεί την αύξηση της προσφοράς κατά 20% περίπου με βάση τις τρέχουσες τάσεις, κυρίως με γνώμονα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν και να βγάλουν τους πολίτες τους από τη φτώχεια», επεσήμαναν οι αναλυτές \Marko Kolanovic και Christyan Malek σύμφωνα με το Reuters.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πυρηνικών, με τη ζήτηση πετρελαίου μόνο να αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% έως το 2030 και το φυσικό αέριο κατά 18%.

"Δεν γίνονται όλα τα καύσιμα ίσα και ως επί το πλείστον (και εντός αυτού του χρονικού ορίζοντα), οι διαφορετικές πηγές ενέργειας δεν είναι πλήρως ανταλλάξιμες - οι ηλιακοί συλλέκτες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, που απαιτείται για παράδειγμα στη βιομηχανική παραγωγή πετροχημικών", ανέφερε το outlook, στο οποίο συμμετείχαν 30 αναλυτές της JP Morgan.

Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η οποία πέρυσι είπε ότι δεν χρειάζονται νέες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Μεταβατικές πηγές ενέργειας

"Σε πολύ μακροχρόνια κλίμακα, όλες οι τρέχουσες πηγές ενέργειας θα θεωρούνται ως μεταβατικές προς μια ασφαλέστερη, καθαρότερη και φθηνότερη πηγή ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να παρέχεται μόνο από την πυρηνική σύντηξη", ανέφερε το outlook της JP Morgan.

«Μέχρι να είναι διαθέσιμες κλιμακούμενες, αξιόπιστες, καθαρές και προσιτές τεχνολογίες, ο κόσμος θα πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις τρέχουσες πηγές ενέργειας - ορυκτές και μη - και τα αντίστοιχα μειονεκτήματά τους», ανέφερε.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για την τελική χρήση για την ενέργεια αναμένεται να αυξηθούν στο 9,5% του ΑΕΠ το 2022 από μέσο όρο 2015-2019 8,4%.

Μια περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής και επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης, τόνισε η JP Morgan.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης