Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την προσφορά - Στα 112 δολ. το Brent, στα 110 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την προσφορά - Στα 112 δολ. το Brent, στα 110 δολ. το αργό

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια για απόθεμα έκτακτης ανάγκης

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή παραμένοντας σε ανοδική πορεία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, διώχνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθώς οι επικείμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο αυξάνουν την προοπτική αυστηρότερης προσφοράς.


Περί τις 19:55 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 1,71% στα 112,89 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 1,9% στα 110,33 δολ. το βαρέλι.

Υποχώρηση σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου. Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούνιο είναι στα 99,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας υποχώρησε 6,2%.
Το συμβόλαιο του Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 101 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με υποχώρηση 5%.

«Στο εγγύς μέλλον, τα θεμελιώδη μεγέθη για το πετρέλαιο είναι ανοδικά και μόνο οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση μας κρατούν πίσω», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Το WTI σημειώνει κέρδη περίπου 6% και το Brent σχεδόν 4% αυτή την εβδομάδα αφού η ΕΕ αποφάσισε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως μέρος του πιο σκληρού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η πρόταση κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικών διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022 και την απαγόρευση όλων των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
Η ΕΕ τροποποιεί το σχέδιο κυρώσεων της, το οποίο χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη από τις 27 χώρες του μπλοκ, σε μια προσπάθεια να πείσσει τα διστακτικά κράτη, ανέφεραν πηγές του Reuters την Παρασκευή.
"Το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο προκαλεί οξεία συμπίεση της προσφοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει, ακόμη και όταν οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν τα επιβλαβή επίπεδα πληθωρισμού", δήλωσε ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock.

Αγνοεί τις εκκλήσεις ο ΟΠΕΚ

Αγνοώντας τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών να αυξήσουν περισσότερο την παραγωγή, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η Ρωσία και οι συμμαχικοί παραγωγοί, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, παρέμειναν στο σχέδιό της να αυξήσει τον στόχο παραγωγής του Ιουνίου κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής του ομίλου θα είναι πολύ μικρότερη ως αποτέλεσμα των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας.
«Υπάρχει μηδενική πιθανότητα ορισμένα μέλη να καλύψουν αυτή την ποσόστωση καθώς οι προκλήσεις παραγωγής επηρεάζουν τη Νιγηρία και άλλα αφρικανικά μέλη», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς Asia Pacific στον OANDA.
Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να εκθέσει τον ΟΠΕΚ+ σε αγωγές για συμπαιγνία για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης σε υψηλότερη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το φθινόπωρο, καθώς η Ουάσιγκτον αποκάλυψε σχέδια να αγοράσει 60 εκατομμύρια βαρέλια αργού για τα αποθέματά της έκτακτης ανάγκης.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση σχετικά με σημάδια αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας περιόρισαν την άνοδο των τιμών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Βρετανία κινδυνεύει με διπλή ύφεση και πληθωρισμό άνω του 10%, καθώς αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα από το 2009, αυξάνοντας κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 1%.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης