Τελευταία Νέα
Ενέργεια

El Pais: Ποια μέτρα εξετάζει η Κομισιόν για την αποφυγή ενδεχόμενου ενεργειακού μπλακάουτ

El Pais: Ποια μέτρα εξετάζει η Κομισιόν για την αποφυγή ενδεχόμενου ενεργειακού μπλακάουτ
Η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού black out φαίνεται περισσότερο ορατό από ποτέ. Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά βελτίωση παρουσιάζουν, καθώς από τη μία πλευρά ο πρόεδρος Vladimir Putin, εμφανίζεται αμετακίνητος όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ από την άλλη πλευρά η Κομισιόν πιέζει για κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία και το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενεργειακού black out ώστε να περιοριστεί -όσο το δυνατό περισσότερο- το σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου τις προτάσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τηλεργασία αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας ΙΧ.
Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας βλέπει το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για το σενάριο μιας ξαφνικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  2. Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  3. Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  4. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών - ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).


344344.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης