Τελευταία Νέα
Ενέργεια

RRF: «Risk 4» για τη συμμετοχή της Απόκρισης Ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης

RRF: «Risk 4» για τη συμμετοχή της Απόκρισης Ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης
Όπως αναφέρει η έκθεση, έως τα τέλη Ιουνίου, ο μηχανισμός δεν θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία
Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης για τον εξορθολογισμό της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ, μέσω της εφαρμογής μηχανισμού παρακολούθησης και της συμμετοχής της απόκρισης της ζήτησης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η πρόσφατη τεχνική έκθεση προόδου του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του «worldenergynews» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις στη συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης.


Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση βρίσκεται στο …κόκκινο καθώς με βάση την αξιολόγηση σε μια κλίμακα από 1 έως 4, χαρακτηρίζεται με «Risk 4». Όπως αναφέρει η έκθεση, έως τα τέλη Ιουνίου, ο μηχανισμός δεν θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται, θα έχει ολοκληρωθεί το mFRR (manual Frequency Restoration Reserve), όχι όμως το aFRR (automatic Frequency Restoration Reserve), το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία εντούτοις εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Σεπτέμβριο.

Το επιτελείο του ΥΠΕΝ έχουν θέσει υπ΄ όψιν της Κομισιόν το ζήτημα για το aFRR, το οποίο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «προβληματίζει την Κομισιόν και χρήζει περαιτέρω τεκμηρίωσης». Όσον αφορά στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί.


Εκτός η βιομηχανία σε πρώτη φάση

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το mFRR πιθανώς θα μπορεί να λειτουργήσει τον Ιουνίου, ωστόσο δίχως τη συμμετοχή της βιομηχανίας σε πρώτη φάση, αλλά μόνο με τους ηλεκτροπαραγωγούς, εκτός των μονάδων ΑΠΕ.
Οι δύο μηχανικοί mFRR και aFRR διαφέρουν ως προς τον χρόνο και τον τρόπο απόκρισης.

Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις ήδη ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση ως Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης (ΦοΣΕ ΑΖ) έχουν εκδηλώσει η ιταλική Enel και η ολλανδική Sympower.
Ένας ΦοΣΕ ΑΖ αντιπροσωπεύει τα Χαρτοφυλάκια Κατανεμόμενου Φορτίου που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα Φορτία τα οποία συνδέονται σε συγκεκριμένη Ζώνη Προσφορών και τα οποία, με βάση την τεχνική τους ικανότητα, προσφέρουν Υπηρεσίες Εξισορρόπησης στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.

Η απόκριση της ζήτησης είναι καίρια για την εξισορρόπηση του δικτύου σε περιόδους που καταγράφεται ρεκόρ ζήτησης. Τότε ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να δίνει εντολή σε όσους συμμετέχουν στην αγορά να περιορίσουν τη χρήση προκειμένου να διατηρηθεί ισορροπία και να αποτραπούν φαινόμενα blackout.

Με τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης στην εξισορρόπηση του συστήματος διασφαλίζεται ασφάλεια στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ περιορίζονται «ξέφρενες» διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού δεν απαιτεί να δουλέψουν στο «φουλ» οι λιγνιτικές μονάδες ή του φυσικού αερίου για να καλύψουν την έξτρα ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης