Ενέργεια

Γερμανία: 'Οχι στο σήμα των Βρυξελλών για "πράσινες επενδύσεις" στην πυρηνική ενέργεια

Γερμανία: 'Οχι στο σήμα των Βρυξελλών για

Θα καταψηφίσει το σχέδιο των Βρυξελλών η Γερμανία για τα πυρηνικά

Η Γερμανία θα αντιταχθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη επένδυση στην πολιτική της «ταξινόμησης» για την επισήμανση των πράσινων επενδύσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Οι Βρυξέλλες ζητούν έγκριση από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σχέδιό τους να χαρακτηρίσουν το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, κάτι που διχάζει τις απόψεις μεταξύ των κρατών που διαφωνούν σχετικά με τα πράσινα διαπιστευτήρια των καυσίμων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να το απορρίψουν όταν οι χώρες προσέλθουν να ψηφίσουν για το σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες.

"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στους κανόνες ταξινόμησης για την πυρηνική ενέργεια. Αυτό το "όχι" είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που καθιστά σαφές: η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και επομένως δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της ταξινόμησης", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος.

«Συνεπώς, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα ψηφίσει υπέρ του Συμβουλίου να αντιταχθεί στην κατ' εξουσιοδότηση νομική πράξη της Επιτροπής της ΕΕ», ανέφεραν τα υπουργεία.

Ψηφοφορία

Για να απορρίψουν τους κανόνες, 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιταχθούν σε αυτό - ένα υψηλό όριο που θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί. Η στάση της Γερμανίας θα μπορούσε επίσης να κατευθύνει την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,όπου η πλειοψηφία των 705 βουλευτών της συνέλευσης θα μπορούσε να εμποδίσει τους κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά στην ψηφοφορία του Ιουλίου.

Η ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ σχεδιάστηκε για να παρέχει ένα "χρυσό πρότυπο" για τις πράσινες επενδύσεις, περιορίζοντας αυτές που μπορούν να χαρακτηριστούν μη φιλικές προς το κλίμα, δίνοντας ώθηση μόνο σε εκείνες που προστατεύουν πραγματικά τον πλανήτη.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν περιέχει CO2, αλλά παράγει ραδιενεργά απόβλητα. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν απειλήσει με νομικά μέτρα σχετικά με το σχέδιο να χαρακτηριστούν οι πυρηνικές επενδύσεις ως πράσινες.

Το σχέδιο να χαρακτηριστεί το φυσικό αέριο ως φιλικό προς το κλίμα έχει δεχθεί κριτική από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, αν και ορισμένες από αυτές έχουν ασκήσει σκληρές πιέσεις για την ταξινόμηση ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να τους βοηθήσουν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα. Το αέριο εκπέμπει λιγότερο CO2 από τον άνθρακα όταν καίγεται, αλλά σχετίζεται επίσης με διαρροές μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης