Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Σερβία θα αποθηκεύσει φυσικό αέριο σε ουγγρικές τοποθεσίες ενόψει του χειμώνα

Η Σερβία θα αποθηκεύσει φυσικό αέριο σε ουγγρικές τοποθεσίες ενόψει του χειμώνα

Το Βελιγράδι σχεδιάζει να διοχετεύσει 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουγγαρίας έως τα τέλη Ιουνίου

 

Η Ουγγαρία θα επιτρέψει στη Σερβία να αποθηκεύει φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της για τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας.

Το Βελιγράδι σχεδιάζει να διοχετεύσει 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουγγαρίας έως τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Sinisa Mali , σε συνέντευξη Τύπου με τον Szijjarto.

"Συμφωνήσαμε ότι στις τρέχουσες εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι μια φυσική συνθήκη... θα συμβάλουμε στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας του άλλου", δήλωσε ο Szijjarto.

Η Ουγγαρία έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου από τους γείτονές της σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η οποία επί του παρόντος είναι γεμάτη μόνο περίπου το ένα τέταρτο, ακόμη και όταν γεμίζει το χειμώνα.

Εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγού μέσω της Σερβίας. Οι δύο χώρες θα διπλασιάσουν επίσης τη χωρητικότητα διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής τους ενέργειας, ένα έργο που θα διαρκέσει 6-8 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο Mali είπε ότι η Σερβία, θα έχει συνολικά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε αποθήκευση μέχρι τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Ο Szijjarto επανέλαβε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία έως ότου υπάρξει μια λύση που να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.


Επενδύσεις

Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι θα χρειαζόταν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία και δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα για να απομακρύνει την οικονομία της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα πρέπει να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Szijjarto πρόσθεσε ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει εάν αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία ή όχι, αλλά τόνισε ότι απαιτείται ομοφωνία για την έγκριση των κυρώσεων της ΕΕ.

Το Βελιγράδι, πραγματοποιώντας μια λεπτή εξισορρόπηση μεταξύ των ευρωπαϊκών του φιλοδοξιών και της αιωνόβιας θρησκευτικής, εθνικής και πολιτικής συμμαχίας του με τη Ρωσία, καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης