Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η στροφή της Τουρκίας στις ΑΠΕ και το «στοίχημα» της αιολικής ενέργειας

Η στροφή της Τουρκίας στις ΑΠΕ και το «στοίχημα» της αιολικής ενέργειας
Στην Τουρκία, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας έφτασε τα 11 GW

Σημαντικό προβάδισμα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία κατέχει η αιολική ενέργεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (TÜREB) Ibrahim Erden.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι δυτικοί ηγέτες σε αυτόν τον τομέα ενδέχεται να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Τουρκία, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας διαταράχθηκαν στην Κίνα μετά την πανδημία του Covid, γράφει η εφημερίδα «Sabah».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της TÜREB, ο Erden σημείωσε ότι πολλές μεγάλες εταιρείες αιολικής ενέργειας θέλουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το σχέδιο της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για να ανατρέψει την κρίση στον τομέα της αιολικής ενέργειας, το οποίο έχει δύο βασικούς στόχους: να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας και να επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της TÜREB, η Τουρκία σκοπεύει να οργανώσει ένα ταξίδι τεχνικού χαρακτήρα για το υπουργείο Εξωτερικών, τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη δυτική επαρχία της Σμύρνης. «Στη συνέχεια θα λάβουμε μέρος στο συνέδριο αιολικής ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο. Εκεί θα κάνουμε συναντήσεις με τους κύριους κατασκευαστές εξαρτημάτων προκειμένου να μεταφέρουμε την εφοδιαστική αλυσίδα στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Στο τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί συνέδριο στη Σμύρνη για την προώθηση της τουρκικής αιολικής ενέργειας. «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2022, θα επιτύχουμε κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, το 85% του οποίου είναι εξαγωγικό», δήλωσε ο Erden.

Οι σκέψεις μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών

Τέλος, οι ηγέτες βιομηχανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπως η Nordex, η Vestas και η Enercon, ήδη σκέφτονται να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία. «Μοιράστηκαν αυτές τις σκέψεις μαζί μας φέτος. Η Τουρκία γίνεται αξιόπιστος προμηθευτής αιολικής ενέργειας. Μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αιολική ενέργεια είναι η καλύτερα αναπτυγμένη στην Τουρκία».

Στην Τουρκία, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας έφτασε τα 11 GW. Όμως η αύξηση της χωρητικότητας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της αιολικής ενέργειας. «Η χώρα έχει την υποδομή για να αυξήσει την ισχύ της αιολικής ενέργειας κατά περισσότερα από 2 GW ετησίως. Οι μελέτες δείχνουν ότι το ηλεκτρικό μας δίκτυο μπορεί να προσθέσει 3 GW εγκατεστημένης ισχύος ετησίως», υπολόγισε ο Erden.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης