Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μ.Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή προς τις ΑΠΕ

Μ.Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή προς τις ΑΠΕ
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή, είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε όλα τα πιθανά σενάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, ανέδειξε ως βασικές προϋποθέσεις της πράσινης μετάβασης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 10ο Athens Energy Dialogues. O κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στη σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ για νέα δίκτυα μεταφοράς και τόνισε ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι αυτή που θα επιτρέψει την ουσιαστική αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Εάν θέλουμε γρήγορη μετάβαση προς τις ΑΠΕ χρειαζόμαστε δίκτυα

Η «έκρηξη» των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την ανάγκη για σημαντική επέκταση του δικτύου. Κι αυτό γιατί τα σημεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, όταν οι θερμικές μονάδες ήταν πολύ λιγότερες και απαιτούσαν πυκνά δίκτυα μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο ΑΔΜΗΕ από το 2017 έως σήμερα έχει πενταπλασιάσει τις επενδύσεις του για την κατασκευή νέων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεγεθύνοντας σημαντικά το δίκτυο για τη σύνδεση νέων ΑΠΕ. Θα πρέπει πάντως «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη» ως χώρα, καθώς φαινόμενα όπως η παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο ή η δαιμονοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής για κάθε κακό που συμβαίνει στη χώρα  με απίστευτη ευκολία και χωρίς αποδείξεις, δε συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξιοποίηση της αποθήκευσης για ακόμη πιο γρήγορη ενεργειακή μετάβαση

Πρέπει να επισπεύσουμε την εισαγωγή της αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα γιατί αυτό θα σημάνει και πραγματική επιτάχυνση των ΑΠΕ, για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 20 GW. Η αποθήκευση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια και να πετύχουμε ενεργειακή αυτονομία μέσω της καθαρής ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη επενδυτική διάθεση για τις τεχνολογίες αποθήκευσης που ωριμάζουν ταχύτατα, ενώ και στη χώρα μας σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να τις αξιοποιήσουμε.

Ετοιμότητα για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει καλοκαιριού

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή, είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε όλα τα πιθανά σενάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού. Είναι επίσης θετικό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μία νέα μονάδα η οποία θα ενισχύσει το Σύστημα σε συνθήκες ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο.. Καθώς διανύουμε μία δύσκολη ενεργειακή συγκυρία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως προς την κατανάλωση ρεύματος και να αναπτύξουμε σταδιακά και στη χώρα μας μία κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης