Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

"Ξεκλειδώνει" το μέτρο της αντιστάθμισης εκπομπών - Ποιούς αφορά

Κατατέθηκε στη Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο

 

Με καθυστέρηση ενάμιση έτους εστάλη τελικώς πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν, το σχέδιο του νέου ελληνικού σχήματος αντιστάθμισης του αυξημένου κόστους των εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Έτσι εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν μια σειρά από παραγωγικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση και την Υψηλή Τάση με το συνολικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ για το 2021. Προκειμένου δε να μην χαθούν τα χρήματα αυτά, το ελληνικό σχήμα θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Το μέτρο της αντιστάθμισης αφορά επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση Τάση, και δραστηριοποιούνται στους τομείς των μετάλλων, του χαρτιού, των αερίων, του πετρελαίου κλπ. Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες όχι μόνο στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στην αύξηση του κόστους του CO2 που από περίπου 33 ευρώ/τόνο στις αρχές του 2021 σήμερα κινείται γύρω στα 80 ευρώ/τόνο.
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, καθορίζεται στο 75%, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά́ η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από́ το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία των επιχειρήσεων που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά την εφαρμογή́ της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή́.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχύς του παλαιού μηχανισμού έληξε στο τέλος του 2020, μετά την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους.

Βιομηχανίες έντασης ενέργειας

Το νέο πλαίσιο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 με έναρξη της εφαρμογής του από την 1η Ιανουαρίου 2021 και ολοκλήρωση του στις 31 Δεκεμβρίου 2030. Για να εξακολουθήσει οποιαδήποτε κράτος-μέλος να ενισχύει τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ώστε να αποτραπεί η «διαρροή άνθρακα», θα πρέπει να θεσπίσει ένα καινούριο καθεστώς, το οποίο να βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες.
Έτσι κάθε χώρα- μέλος προκοινοποιεί στην Επιτροπή έναν νέο μηχανισμό με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές και αναμένει «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή του.
Η καθυστέρηση στην υποβολή του σχήματος έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας μας, που βρίσκονται εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων.
Και αυτά σε μία περίοδο οξείας ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και το ενεργειακό κόστος να έχει φθάσει σε επίπεδα που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες, συνολικά δέκα κλάδοι δικαιούνται αποζημίωση. Νέες κατηγορίες που εντάχθηκαν είναι η βιομηχανία χαλκού αλλά και η παραγωγή υδρογόνου, ενώ στον κατάλογο εντάσσονται οι βιομηχανίες αλουμινίου, οι χαρτοβιομηχανίες, σιδήρου και χάλυβα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης