Ενέργεια

CNBC: Πώς άλλαξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις παγκόσμιες ροές πετρελαίου

CNBC: Πώς άλλαξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις παγκόσμιες ροές πετρελαίου
Σύμφωνα με την εταιρεία Kpler, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είχαν ήδη πληγεί από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που ενήργησαν προληπτικά εν αναμονή υιοθέτησης κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ενώ εμπάργκο έχουν επιβάλει και οι ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Τα 27 κράτη μέλη της  ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα για απαγόρευση του μεγαλύτερου μέρους εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο τα κράτη-μέλη ήδη προσπαθούσαν να επαξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια, αλλάζοντας τις ροές πετρελαίου στον παγκόσμιο χάρτη .
Σύμφωνα με την εταιρεία Kpler, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είχαν ήδη πληγεί από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που ενήργησαν προληπτικά εν αναμονή υιοθέτησης κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ενώ εμπάργκο έχουν επιβάλει και οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ποσότητα του ρωσικού αργού που βρίσκεται "εν πλω" εκτινάχθηκε στα περίπου 80 εκατ. βαρέλια αυτό τον μήνα, σημείωσε η εταιρεία, από περίπου 30 εκατ. βαρέλια πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
"Η αύξηση των ποσοτήτων του αργού που μεταφέρονται με τάνκερ οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερα βαρέλια κατευθύνονται πιο μακριά - κυρίως προς Ινδία και Κίνα", εξήγησε ο Matt Smith, αναλυτής της Kpler.
"Πριν από τη ρωσική εισβολή, μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αργού προορίζονταν για τη βορειοδυτική Ευρώπη", πρόσθεσε ο ίδιος.
1_5.PNG
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο και η Ευρώπη εξαρτάται ιδιαίτερα από τα ρωσικά καύσιμα.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν επί εβδομάδες για ένα 6ο πακέτο κυρώσεων, αλλά το εμπάργκο προκάλεσε εμπλοκή. Η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των κρατών που δεν συμφώνησαν στην επιβολή ενός καθολικού εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρομοίασε το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια με "ατομική βόμβα" για την οικονομία της χώρας του. Τελικά, η ευρωπαϊκή συμφωνία άφησε περιθώριο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών.
Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι αγοραστές ανησυχούσαν για τη διαθεσιμότητα της ενέργειας, δεδομένης της ήδη σφιχτής αγοράς. Η ζήτηση ανέκαμψε μετά την πανδημία, ενώ οι παραγωγοί διατήρησαν τη διοχέτευση πετρελαίου υπό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί πριν τη ρωσική εισβολή.
2_4.PNG
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκαθάρισε την εικόνα για το πώς κινούνταν τα βαρέλια στην παγκόσμια αγορά", παρατήρησε η RBC την Τρίτη σε σημείωμα προς τους πελάτες της.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι κινδύνευαν να χαθούν 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως.
Έκτοτε οι εκτιμήσεις αυτές έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αλλά τα στοιχεία -ακόμα και πριν τη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο- δείχνουν ότι οι εξαγωγές ρωσικών καυσίμων στη βορειοδυτική Ευρώπη είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού το ρωσικό αργό διαπραγματεύται σε χαμηλότερη τιμή από το Brent.
Σύμφωνα με τα στοιχίεα της Kpler, περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από ποτέ κατευθύνεται πλέον προς την Ινδία και την Κίνα.
3_1.PNG
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Wolfe Research, σημειώνοντας ότι ενώ η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου, οι εξαγωγές επέδειξαν "εντυπωσιακή αντοχή".
Η εταιρεία ανέφερε ότι η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις εξαγωγές σε κράτη όπως η Ινδία, γεγονός που φαίνεται και από την κίνηση των πλοίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι αναλυτές -με επικεφαλής τον Sam Margolin- επισήμαναν ότι η κίνηση μέσω αυτής της πλωτής οδού αυξήθηκε κατά 47% τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
"Η αναδρομολόγηση των τάνκερ προς το Σουέζ (αντί για την Ευρώπη) σηματοδοτεί μια μεγαλύτερη διαδρομή που λειτουργεί πληθωριστικά για τις τιμές του πετρελαίου, και αυτά τα εμπορικά πρότυπα έσχατης ανάγκης μπορούν να προμηνύουν μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες στο μέλλον", τόνισε η εταιρεία.

www.worldenergynewss.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης