Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ευρωκοινοβούλιο: Πιέσεις για μείωση 63% των εκπομπών - Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες

Ευρωκοινοβούλιο: Πιέσεις για μείωση 63% των εκπομπών - Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες

Τι αλλάζει σε βιομηχανία και ηλεκτρική ενέργεια - Την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία

 

Οι νομοθέτες της ΕΕ πρόκειται να πιέσουν για μείωση κατά 63% στις εκπομπές ρύπων της βιομηχανίας και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, χαμηλότερα από τη μείωση κατά 67% που πρότεινε η επιτροπή περιβάλλοντος σύμφωνα με το Montel.

Η προτεινόμενη μείωση εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από την περικοπή 61% από τα επίπεδα του 2005 που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις μεταρρυθμίσεις της για τηναγορά άνθρακα του μπλοκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις, Peter Liese.

Αλλά αυτή η αλλαγή από τη θέση της επιτροπής περιβάλλοντος είναι ένα μεγάλο σημείο διαφωνίας μεταξύ των κύριων πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου,σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η επίσημη διαπραγματευτική θέση του κοινοβουλίου, σημείωσε.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του κοινοβουλίου, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και η κεντρώα ομάδα Renew Europe υποστηρίζουν τώρα τη μείωση του 63%, ενώ η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και η Ομάδα των Πρασίνων εξακολουθούν να θέλουν υψηλότερο ποσοστό.

Οι ομάδες διαφωνούν επίσης σχετικά με το πότε πρέπει να αφαιρεθούν τα πλεονάζοντα δικαιώματα ETS για να επιτευχθεί η συνολική περικοπή το 2030.

Η S&D ήθελε μια εφάπαξ περικοπή - αναβάθμιση - περίπου 200 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ETS το 2024, όταν τεθούν σε ισχύ οι μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολλανδός ευρωβουλευτής του S&D Mohammed Chahim.

Αλλά το ΕΛΚ και το Renew Europe πρότειναν τώρα μια περικοπή 80 εκατ. δικαιωμάτων το 2024 και μια περικοπή 40 εκατ. το 2026, κάτι που ήταν πολύ χαμηλότερη φιλοδοξία, επεσήμανε.
«Υπάρχουν κλάδοι που εκπέμπουν λιγότερα από όσα παίρνουν σε δωρεάν δικαιώματα, κάτι που είναι ανόητο», είπε.

Τι υποστηρίζουν τα κόμματα

«Θα μπορούσαμε ίσως να δεχτούμε να επιστρέψουμε σε [μια περικοπή κατά 117 εκατομμύρια το 2024] όπως πρότεινε η EC», είπε ο Chahim.

Ο Liese, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιθυμία της ΕΕ να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο σήμαιναν ότι το μπλοκ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα για μερικά χρόνια. Αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο η ομάδα του υποστήριξε ένα μικρότερο rebasing το 2024 και άλλο ένα το 2026.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του Renew Europe, Pascal Canfin, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής περιβάλλοντος, είπε ότι η ομάδα του συμφώνησεμε το ΕΛΚ σε αυτόν τον συμβιβασμό σχετικά με την αλλαγή βάσης για μείωση της πίεσης στη βιομηχανία, δεδομένων των σημερινών πολύ υψηλών τιμών ενέργειας και άνθρακα.

"Το σήμα τιμής για τη βιομηχανία [για την απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών] είναι ήδη εκεί, επομένως δεν χρειάζεται να έχουμε αμέσως υψηλότερες τιμές άνθρακα", δήλωσε.
Μόλις αποφασίσει τη θέση του, το κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, για να συμφωνήσει για τις τελικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν δεσμευτικές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης