Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κ.Καρλής: Πληθωρισμός 2022 - Ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου τιμών;

Κ.Καρλής: Πληθωρισμός 2022 - Ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου τιμών;

Οι ενέργειες των κυβερνήσεων διεθνώς και των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι πλέον συντονισμένες και εκτιμούμε ότι επιτυγχάνουν σταδιακά αποτέλεσματα προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις

 

Η μεγάλη διάψευση των αναλυτών και οικονομολόγων για το 2021 ήλθε από το μέτωπο του πληθωρισμού. Στις αρχές τις προηγούμενης χρονιάς όλοι θεωρούσαν τον τότε πληθωρισμό "παροδικό" φαινόμενο (transitory), χώρις μονιμότερης φύσεως χαρακτηριστικά και εστιασμένο σε θύλακες της οικονομίας οι οποίοι υφίσταντο το σοβαρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, στην "έξοδο" από τα διάφορα "κύματα" της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα παρατεταμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα (supply chain disruption) προκάλεσαν διαρκές ανοδικό rally τιμών χονδρικής και λιανικής, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών.

Στις αρχές του 2022 οι περισσότερες προβλέψεις των αναλυτών και οικονομολόγων ήταν του τύπου " ο πληθωρισμός θα είναι μαζί μας για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα". Ευλόγως το ερώτημα με την απάντηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ σήμερα 6.6.22 είναι : "Εχουμε δει το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού ;"
Την απάντηση θα την αναζητήσουμε σύμφωνα με κάποιες εμπειρικές παρατηρήσεις. Καταρχήν υπάρχει μία αναλογική σχέση τιμών χονδρικής και τιμών λιανικής, δηλαδή τιμών που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Ποσοστό 70% της αύξησης των τιμών χονδρικής / τιμών παραγωγού το απορροφούν οι εταιρίες μέσω του λεγόμενου μικτού περιθωρίου κέρδους. Κάποιες διευκολύνσεις μπορούν να γίνουν σε αυτό το μέτωπο και με προσαρμογές συντελεστών ΦΠΑ λογικής διάρκειας από μέρους του δημοσίου. Στο τρέχον πληθωριστικό κύμα δεν έχουμε δει αυτή τη "διευκόλυνση", έχει επιλεγεί η "στήριξη" των περισσότερων νοικοκυριών με διαφόρων ειδών επιδόματα διότι είναι χρήματα τα οποία καταβάλλονται άμεσα και εισέρχονται σύντομα από μέρους των καταναλωτών στο συναλλακτικό / εμπορικό κύκλωμα.

Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβαρύνονται και να περιορίζουν το μικτό περιθώριο κέρδους εις το διηνεκές αλλά και αυτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το μισθολογικό κόστος.

Σημειώνουμε ότι σε γενικές γραμμές το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων αναλύεται ως εξής : Κόστος εργασίας (μισθοί + εργοδοτικές εισφορές) 50%, κόστος αγοράς υλικών / πρώτων υλών 25%, κόστος ενέργειας 25%.
Υποθέτοντας ότι έχουμε διπλασιασμό του κόστους ενέργειας κατά τους τελευταίους 12 μήνες και μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 50% του κόστους αγοράς υλικών αυτό σημαίνει ότι αγαθό που κόστιζε 100 νομισματικές μονάδες πριν 12 μήνες κοστίζει σήμερα 137,5 νομισματικές μονάδες. Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμάται στο 30%. Συμπερασματικά, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λειτουργεί σήμερα με οριακό καθαρό αποτέλεσμα (δηλαδή μηδενικό κέρδος ή μικρή ζημιά).

Κλείνουμε με έναν εμπειρικό κανόνα από την εποχή της απασχόλησης μας σε μεγάλη ελληνική εταιρία μελετών : Εταιρία η οποία μετά από μερικές κερδοφόρες χρήσεις εμφανίζει ξαφνικά ζημιές, ή πωλείται ή κλείνει. Εταιρία η οποία μετά από μερικές κερδοφόρες χρήσεις εμφανίζει δύο διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις κλείνει.
Οι ενέργειες των κυβερνήσεων διεθνώς και των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι πλέον συντονισμένες και εκτιμούμε ότι επιτυγχάνουν σταδιακά αποτέλεσματα προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και να επιτευχθεί αποφυγή εμφάνισης νέου κύματος ζημιογόνων εταιριών και εταιριών "ζόμπι" κάτι που είχε συμβεί στο προηγούμενο μεγάλο πληθωριστικό επεισόδιο της δεκαετίας του 1980.


O κ.Κωνσταντίνος Καρλής είναι Διαχειριστής Κεφαλαίων

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης