Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Σκρέκας: Ισχυρή πολιτική βούληση για την διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Κ. Σκρέκας: Ισχυρή πολιτική βούληση για την διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
«To εμβληματικό έργο EuroAsiaInterconnector αποτελεί το επιστέγασμα της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ», τόνισε ο κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, με αντιπροσωπεία από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor, με αντικείμενο με αντικείμενο το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τριμερή ομάδα έργου για τον EuroAsia Interconnector, καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης.

Η σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου 

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και αναφέρθηκαν στην ισχυρή πολιτική βούληση για επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου.
Ο κ. Σκρέκαςτόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την κατασκευή του EuroAsia Interconnector και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη που θα έχει το έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου καθώς θα βγάλει την Κύπρο και το Ισραήλ από την ενεργειακή τους απομόνωση, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δυναμικό τους σε ό,τι αφορά έργα ΑΠΕ.
Το καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα έχεισυνολικό μήκος 1.214 χλμ. και ισχύ 1 GW σε πρώτη φάση.
Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.
PHOTO-2022-06-06-17-39-17.jpg
Κ. Σκρέκας: Έργο ιδιαίτερης σημασίας σε μια κρίσιμη συγκυρία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ευρώπη, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ο EuroAsiaInterconnector είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση.
Με αυτό το εμβληματικό έργο, εμβαθύνουμε περισσότερο τη στρατηγική μας συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».
Υπενθυμίζεται πως οι συζητήσεις, όπως έχει γράψει το WEN, τελούν στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για να "τρέξει" το έργο και στην οποία συμμετέχουν ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και μέλος στο διοκητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ (πρόεδρος), ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και ο Θεόδωρος Χριστόπουλος, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις στο ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης