Ενέργεια

"Στοίχημα" η έγκριση από την ΕΕ του νέου κανονισμού για την χονδρεμπορική αγορά ενέργειας

Τι υποστηρίζουν παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - Τα τελικά σενάρια για την ρήτρα αναπροσαρμογής

 

Ισχυρότατες αμφιβολίες εκφράζονται από παράγοντες της αγοράς για το κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτός από την Κομισιόν ο μηχανισμός που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν έχουν κληθεί να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους σε ένα ζήτημα που θα αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς έστω και προσωρινά.
Πέραν αυτών όμως θεωρούν ότι το σχήμα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση αντιβαίνει στους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, με δεδομένο το coupling με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, τις ημέρες που η ελληνική αγορά θα είναι φθηνότερη η ενέργεια θα ρέει προς τις γειτονικές χώρες, κάτι που προβλέπει η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.
Σε αυτή την περίπτωση όμως και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται σύμφωνα με το πλαφόν που θα έχει ορίσει η νομοθετική ρύθμιση, τα επιπλέον χρήματα των Ιταλών πχ προμηθευτών θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιταλοί, ή οι Βούλγαροι καταναλωτές θα συμβάλλουν στην επιδότηση των Ελλήνων καταναλωτών.

Αυτή η ρύθμιση όπως εξηγούν πηγές της αγοράς δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν καθώς παραβιάζει τις αρχές της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Έτσι όπως σημειώνουν το ερώτημα δεν είναι τι προβλέπει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που εστάλη στις Βρυξέλλες αλλά τι θα περιλαμβάνει το κείμενο που θα γυρίσει πίσω.
Υπενθυμίζεται πάντως η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει αποσταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και πηγές του ΥΠΕΝ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι πολύ σύντομα θα δοθεί πράσινο φως ώστε η νομοθετική ρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου όπως έχει δεσμευτεί με τις σχετικές ανακοινώσεις της η κυβέρνηση.

Τροποποίηση κανονισμών


Στόχος του νέου σχήματος που για να εφαρμοστεί θα απαιτηθεί όχι μόνο η έγκριση του από τη Βουλή, αλλά και η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, ίσως και τροποποιήσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα του εκκαθαριστή της αγοράς, όπως και τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας που έχει τη μορφή Υπουργικής Απόφασης, είναι η αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου.

Για να γίνει αυτό οι ηλεκτροπαραγωγοί θα αποζημιώνονται με βάση πλαφόν ανά τεχνολογία που θα οριστεί με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά οι προμηθευτές θα αγοράζουν στην τιμή της προημερήσιας αγοράς. Τα επιπλέον χρήματα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να συνεχίσουν να επιδοτούνται οι τελικοί καταναλωτές.

Ρήτρα αναπροσαρμογής και τιμολόγια


Πέραν αυτών των παρεμβάσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις του ότι θα ανασταλεί προσωρινά η ρήτρα αναπροσαρμογής που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια ρεύματος όλων των προμηθευτών και έχει προκαλέσει μείζονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς και μεμονωμένες αλλά και μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια. Μάλιστα η ΔΕΗ έχει ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να υπάρξει πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας μαθηματικός τύπος ο οποίος επί της ουσίας μετακυλήει στον τελικό καταναλωτή το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτηματικά προκαλεί η πρωτοβουλία της ΡΑΕ, με στόχο των προστασία των καταναλωτών, να προτείνει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πέντε πρότυπα τιμολόγια με τα οποία ούτε καταργείται ή αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και αλλάζει κάτι σε αυτά που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ προτείνει στους προμηθευτές να υιοθετήσουν έναν από τους παρακάτω τύπους τιμολογίων:

Σταθερά τιμολόγια τα οποία για να καλύψουν το ρίσκο ξεπερνούν σήμερα τα 300 ευρώ/MWh
Κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, δηλαδή τιμολόγια που διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση την χονδρεμπορική τιμή και βεβαίως εμπεριέχουν ρήτρα αναπροσαρμογής.
Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής με όριο διακύμανσης. Αυτό ακριβώς ισχύει σήμερα αλλά τα όρια διακύμανσης έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα αφού μπορεί να προβλέπουν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ενεργοποιείται στα 40-50-60 ευρώ/MWh όταν η χονδρεμπορική τιμή είναι σταθερά εδώ και μήνες πάνω από τα 200/MWh
Κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, δηλαδή τιμολόγια απολύτως ελεύθερα που διαμορφώνονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή και
Κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής με όριο διακύμανσης που επί της ουσίας εμπεριέχουν το ρίσκο της χονδρεμπορικής αγοράς.
Με άλλα λόγια σε όλες τις περιπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει ανεξαρτήτως του πως ονομάζεται.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης