Ενέργεια

Επιχείρηση "θερμοστάτης" στο δημόσιο - Στόχος η εξοικονόμηση 240 εκατ. από τους λογαρισμούς ρεύματος

Επιχείρηση

 Βonus για όσους δήμους, υπουργεία και φορείς μειώσουν την κατανάλωση

 

Η ενεργειακή κρίση δεν πλήττει μόνο τον ιδιωτικό τομέα τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο τομέα. Μάλιστα εκτιμάται ότι το ενεργειακό κόστος για το δημόσιο τομέα έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2020.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2022 ο ενεργειακός συνολικός λογαριασμός του δημόσιου τομέα και των Δήμων για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό θα ανέλθει σε 1,2 δις ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το λογαριασμό αυτό λαμβάνοντας μέτρα, θέτοντας στόχους και απευθύνοντας συστάσεις προς τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των δήμων. Το σχετικό πρόγραμμα που έχει λάβει την κωδική ονομασία θερμοστάτης προβλέπεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μέσω του προγράμματος υπολογίζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 15-20% πράγμα που σημαίνει ότι ο ενεργειακός λογαριασμός για το δημόσιο μπορεί να μειωθεί κατά 180 έως και 240 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων συντηρήσεις σε λέβητες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης και κλιματιστικά σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό των Δήμων με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας.
Επίσης θα περιλαμβάνει συστάσεις για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών στους 26 - 27 βαθμούς, αλλά και για σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος της εργασίας. Για κάθε δημόσιο κτίριο θα οριστεί ένας υπεύθυνος που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος ενώ ειδικά για τους Δήμους θα τεθούν ετήσιοι στόχοι εξοικονόμησης.

Σύγκριση λογαριασμών

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει bonus επίτευξης των στόχων σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά.
Δεδομένου δε ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλατφόρμα για την καταγραφή της κατανάλωσης

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.
Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.
Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο παροχή bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, με τη μορφή της αυξημένης επιδότησης, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης