Ενέργεια

ΗΠΑ: Kλείνει για τρεις εβδομάδες η μονάδα LNG στο Freeport λόγω της έκρηξης - Ανησυχία στην αγορά

ΗΠΑ: Kλείνει για τρεις εβδομάδες η μονάδα LNG στο Freeport λόγω της έκρηξης -  Ανησυχία στην αγορά

 

Τον Μάρτιο, 21 φορτία φορτώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Freeport, που μετέφεραν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου σε προορισμούς στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα και την Κίνα,

 

Η Freeport LNG, φορέας εκμετάλλευσης μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες των ΗΠΑ που παράγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), θα κλείσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά από έκρηξη στις εγκαταστάσεις της στην Ακτή του Κόλπου του Τέξας, αυξάνοντας τον κίνδυνο φυσικού αερίου ελλείψεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reutes το εργοστάσιο, το οποίο παρέχει περίπου το 20% της επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας αργά την Τετάρτη, αφού εκτίμησε τις ζημιές στην τεράστια εγκατάσταση.

Την Πέμπτη, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και κατά το ένα πέμπτο, καθώς οι traders ανησυχούν ότι οι χαμένες αποστολές των ΗΠΑ θα πιέσουν μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.

Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούλιο βρίσκεται στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας άνοδο 7,1%. Το συμβόλαιο του Αυγούστου βρίσκεται στα 85,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με άνοδο 5,5%.

Το εργοστάσιο Freeport μπορεί να επεξεργάζεται έως και 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα (bcfd) και σε πλήρη δυναμικότητα μπορεί να εξάγει 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) υγρού αερίου. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 9,7 bcfd πέρυσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Το Freeport LNG λειτουργεί με ή λίγο πάνω από την ονομαστική του χωρητικότητα 15 mtpa μέχρι στιγμής φέτος. Τον Μάρτιο, 21 φορτία φορτώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Freeport, που μετέφεραν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου σε προορισμούς στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο φοτώθηκαν 15 φορτία και 19 τον Ιανουάριο.

Μεγάλοι αγοράστες

Η BP, η TotalEnergies, η Osaka Gas, η JERA και η SK αναφέρονται ως αγοραστές φορτίων Freeport LNG, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας.

Η BP έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο με 4,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040. Η Jera και η Osaka Gas έχουν συμβόλαια με 2,3 mtpa η καθεμία έως το 2039, ενώ η SK και η Total Energies έχουν συμβάσεις 2,2 mtpa η καθεμία έως το 2040, σύμφωνα με το International Group of Liquefied Εισαγωγείς Φυσικού Αερίου (GIIGNL).

Η Trafigura έχει επίσης ένα μικρό συμβόλαιο για την αγορά φυσικού αερίου από τη Freeport με 0,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa).

Οι εταιρείες έχουν συμβάσεις πράγμα που σημαίνει ότι αγοράζουν το αέριο ανάντη, κανονίζουν τη μεταφορά στον τερματικό σταθμό, ο οποίος στη συνέχεια το επαναεριοποιεί και ο αποβιβαστής ανυψώνει το φορτίο.

Εξαγωγές στην Ευρώπη

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 70% των μηνιαίων προμηθειών του Freeport τους τελευταίους μήνες κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και η Ολλανδία ήταν οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι εισαγωγείς από το Freeport LNG φέτος.

Διαταραχή

Μια διακοπή τριών εβδομάδων στο Freeport θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 940.000 τόνων LNG, ή περίπου 13 φορτίων με βάση ένα μέσο μέγεθος φορτίου περίπου 70.000 τόνων, σύμφωνα με τον Alex Froley, αναλυτή LNG στο ICIS.

Εάν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να εισάγει LNG στο ίδιο επίπεδο, θα χρειαστεί φορτία αντικατάστασης, πιθανότατα από άλλα έργα του Atlantic Basin, σύμφωνα με τον Edmund Siau, αναλυτή LNG στη συμβουλευτική FGE.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης