Ενέργεια

Task Force για τους Υδρογονάνθρακες - Επικεφαλής ο καθηγητής Θ.Τσακίρης, παραγωγός αερίου η Ελλάδα μέχρι το 2030

Task Force για τους Υδρογονάνθρακες - Επικεφαλής ο καθηγητής Θ.Τσακίρης, παραγωγός αερίου η Ελλάδα μέχρι το 2030
Στόχος το 2030 η Ελλάδα να είναι παραγωγός φυσικού αερίου
Συστήθηκε η task force ομάδα για την επίσπευση του αναθεωρημένου προγράμματος έρευνας υδρογονανθράκων . Η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δημοσιεύτηκε χθες στο Διαύγεια και προβλέπει τη σύσταση εξαμελούς ομάδας με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου Λευκωσίας και ειδικό σύμβουλο του ΥΠΕΝ Θεόδωρο Τσακίρη. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης τρεις εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, δύο από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και ένας από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η νομική σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίστηκε ο Χρήστος  Κολυβάς από τη Διεύθυνση Υδρογονανθράκων του ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με την απόφαση ο συντονιστής της Ομάδας μπορεί να συγκαλεί κατά την κρίση του για συμμετοχή στις εργασίες της και έτερα πρόσωπα προς υποβοήθηση του έργου της.

Απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου

Εργο της Ομάδας Εργου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων με το βάρος να δίνεται στην προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων.
Η task force θα παρακολουθεί και τις εξελίξεις του προγράμματος ερευνών στις πέντε υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου που τέθηκαν σε προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την πλήρη διερεύνηση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέχρι τα τέλη του 2023.
Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις. Ένα από τα ζητήματα που θα δει η task force είναι και η εκκρεμότητα με την προσφυγή στο ΣτΕ περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εκδικάζεται τον προσεχή Οκτώβριο και η έκβασή της θεωρείται κομβική για την πορεία των ερευνών αλλά και για την οριστική στάση των δύο πολυεθνικών, Total και ΕxxonMobil σε σχέση με την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Αν και η Total έχει επισήμως ανακοινώσει την αποχώρησή της, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στα προβλεπόμενα από τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο βήματα, στάση, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αφήνει περιθώρια για ανατροπές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως έχουν διαμηνύσει αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το έργο της διερεύνησης των πέντε υποθαλάσσιων περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο θα προχωρήσει με τη στήριξη των ΕΛΠΕ, της Energean και της ΕΔΕΥ. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μάλιστα στην πρόσφατη υπουργική σύνοδο του East Med Gas Forum στο Κάιρο δήλωσε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2030 θα είναι παραγωγός φυσικού αερίου.

Ορόσημο το 2026

Στο επίκεντρο του προγράμματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο βρίσκονται οι περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός Κόλπος, θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, στις οποίες εμπλέκονται οι πολυεθνικές ExxonMobil και Τοtal και οι δύο ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean.
Το 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥ, θα γνωρίζουμε εάν επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις βάσει των μελετών της για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.
Ετος-ορόσημο του όλου εγχειρήματος θα είναι το 2026 οπότε θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων και θα αποφασιστεί εάν η δυναμικότητά τους αξίζει για να προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους, που θα μετατρέψει τη χώρα από καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου σε παραγωγό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης