Ενέργεια

Πλαφόν και στις μονάδες που θα λειτουργήσουν με ντίζελ από το νέο Μηχανισμό - Οι ανησυχίες της αγοράς

Πλαφόν και στις μονάδες που θα λειτουργήσουν με ντίζελ από το νέο Μηχανισμό - Οι ανησυχίες της αγοράς

Αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής με την έναρξη του νέου μηχανισμού, μέσω της τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας

 

Πρόβλεψη για πλαφόν και στις μονάδες φυσικού αέριου που εάν παραστεί ανάγκη θα δουλέψουν με ντίζελ, περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Η απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα έχει εγκριθεί από την DGcomp και θα υπογραφεί μόλις ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο των ΑΠΕ που περιλαμβάνει και τη διάταξη για το νέο μηχανισμό.

Η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τις μονάδες φυσικού αερίου που θα δουλέψουν με ντίζελ, θα είναι συνάρτηση του κόστους καυσίμου και της απόδοσης κάθε μονάδας. Με ένα μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη την τιμή TTF και την τιμή των CO2, θα αναπροσαρμόζεται το πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ για το λιγνίτη θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η τιμή του CO2 . Οι ΑΠΕ θα αποζημιώνονται στην τιμή των 85 ευρώ/MWh και τα υδροηλεκτρικά στα 110 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, μέσω του μηχανισμού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022 θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων περί τα 1,6 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει και την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής με την έναρξη του νέου μηχανισμού, μέσω της τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας. Σχετική εισήγηση έχει καταθέσει ήδη στο ΥΠΕΝ η ΡΑΕ έπειτα από αίτημα του υπουργού. Το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς θα περνάει στα τιμολόγια με αναπροσαρμογή του μοναδιαίου κόστους χρέωσης κιλοβατώρας και οι πάροχοι προετοιμάζονται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, αν και ¨δουλεύοντας στα τυφλά¨ , όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά , αφού δεν έχει βγει ακόμη η υπουργική απόφαση που θα φωτίσει το τοπίο. Η στήριξη των καταναλωτών θα συνεχιστεί μέσω των επιδοτήσεων που σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα απορροφούν το 85% των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς.

Ανησυχία στην αγορά

Η αγορά πάντως εξακολουθεί να εκφράζει διαφωνίες για το νέο μηχανισμό και είναι χαρακτηριστική των ανησυχιών η τοποθέτηση του ΕΣΑΗ στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Η εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ κ. Ντίνος Μπενρουμπή, μεταβάλει ριζικά την δομή και λειτουργία της χονδρικής αγοράς και μάλιστα δίχως να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση ή συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην αγορά, παρά τις επανηλειμμένες προσπάθειες από μεριάς συνδέσμου.

Εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο άρθρο φαίνεται ότι θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τις εταιρίες του Συνδέσμου, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται εν μέσω των διογκούμενων χρεών από πλευράς καταναλωτών και των αυξημένων τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, γεγονός που πλέον καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητά τους.

Τιμολόγηση

Ο ίδιος τόνισε ότι η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται σε αντίθεση με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, όπου, σύμφωνα με αυτόν, προβλέπεται ρητά η οριακή τιμολόγηση για την αποζημίωση των προσφορών, ενώ επέστησε την προσοχή των αρμοδίων αρχών και την ορθή τεχνική εφαρμογή του μηχανισμού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα Αυστραλίας. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας Αυστραλίας διέκοψε στις 14 Ιουνίου τη λειτουργία της φυσικής αγοράς, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η λειτουργία της εξασφαλίζοντας ασφαλή και αξιόπιστη προμήθεια στους καταναλωτές. Η χώρα οδηγήθηκε σε αυτό καθώς τα όρια που επιβλήθηκαν στις τιμές μαζί με απροσδόκητες διακοπές ισχύος και προβλήματα στον εφοδιασμό με αέριο και άνθρακα οδήγησαν τους παραγωγούς στο να μειώσουν την ισχύ που προσφέρουν.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης