Ενέργεια

Συμφωνία Μητσοτάκη - Ντράγκι για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Συμφωνία Μητσοτάκη - Ντράγκι για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου
Στο επίκεντρο η ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη (22/6) με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν χθες στη Ρώμη να ακολουθήσουν κοινή γραμμή και να πιέσουν για την λήψη μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι αντιστάσεις εντός του Συμβουλίου από χώρες όπως η Ολλανδία είναι έντονες, ωστόσο, όσο το πρόβλημα γιγαντώνεται και ακουμπά τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών ενισχύονται οι φωνές που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κοινή αντίληψη με την ιταλική ηγεσία υπάρχει και για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και βέβαια την ενεργειακή κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης