Ενέργεια

Reuters: Απειλείται η επάρκεια LNG για την Ευρώπη - Οι αντιφάσεις στην Γερμανία, στο 59% η αποθήκευση

Reuters: Απειλείται η επάρκεια LNG για την Ευρώπη - Οι αντιφάσεις στην Γερμανία, στο 59% η αποθήκευση

Οι Γερμανοί αναθεωρούν τις πολιτικές τους στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια

 

Σχετικά Άρθρα
(upd)Το σχέδιο της Ευρώπης να ξεπεράσει έναν χειμώνα δύσκολης προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου με σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βρίσκεται σε κίνδυνο, με την προμήθεια των ΗΠΑ να περιορίζεται από την διακοπή του εργοστασίου της Freeport, την αύξηση της ζήτησης στην Ασία και την εκτίναξη των τιμών.

Η δέσμευση της ΕΕ να διακόψει την εξάρτηση από τον ρωσικό εφοδιασμό λόγω του πολέμου με την Ουκρανία οδήγησε σε μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές LNG, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επίτευξη των στόχων για πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% έως τον Νοέμβριο.

H αποθήκευση στην Γερμανία βρίσκεται στο 59% σύμφωνα με το Reuters στην παρούσα φάση, έχοντας μειώσει την εξάρτησή της στο 35% από 55% από το ρωσικό αέριο. Στο χειρότερο σενάριο η πλήρης διακοπή των ροών ρώσικου αερίου θα κοστίσει 220 δισ δτην γερμανική οικονομία άμεσα.

To αλαλούμ που υπάρχει στην γερμανική κυβέρνηση φαίνεται από το ότι ο Christian Lindner πρότεινε να αλλάξει η πρόσφατη ντιρεκτίβα Sholtz και να παραταθεί η ζωή των 3 πυρηνικών μονάδων.
Την ίδια ώρα και μετά τον θόρυβο, που δημιουργήθηκε χθες για την φάση 2 του Συναγερμού, αποσαφηνίζουν ότι πρόκειται για μια θεωρητική δυνατότητα, που δίνει  η αύξηση των ενεργειακών τιμών για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης και αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.
Πάντως οι πολιτικές που εφαρμόζονται κάθε άλλο παρά κατευθύνονται στην πράσινη μετάβαση, που μέχρι τώρα ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση Sholtz.

Ακόμα και το fracking πάντως επικαλούνται επιχειρηματικοί κύκλοι, όπως ο CEO της E.ON Leonhard Birnbaum.


Ανεβαίνουν οι τιμές

Οι χώρες προετοιμάζονται για μια πιθανή πλήρη διακοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο με μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και του LNG καθώς μειώνεται η παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά LNG παραμένει σφιχτή λόγω της έλλειψης νέας προσφοράς και των μειωμένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους μεγάλους παραγωγούς να λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 60% αυτή την εβδομάδα και σύντομα θα ξεπερνούν τα 40 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu). Εάν το παγκόσμιο σκηνικό πιεσθεί περαιτέρω, οι τιμές αναφοράς θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στα 60 $ που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος, θέτοντας μια σοβαρή πρόκληση για την Ευρώπη όσον αφορά τη διατήρηση των εισαγωγών.

Οι ζημιές από πυρκαγιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο εργοστάσιο του Freeport LNG στο Τέξας - ένας σημαντικός προμηθευτής για ευρωπαίους αγοραστές - θα θέσουν την εγκατάσταση εκτός λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο με μερική μόνο λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Η διακοπή στο Freeport, το οποίο έστελνε το 70% των φορτίων του στην Ευρώπη, αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια περίπου 4-5 εκατομμυρίων τόνων φέτος, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό για την πηγή καυσίμου.
Η Ευρώπη έχει εισαγάγει μια ποσότητα ρεκόρ LNG μέχρι στιγμής φέτος, 60% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των ευρωπαϊκών τιμών στον ολλανδικό κόμβο TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς φυσικού αερίου, σε υψηλότερη τιμή από την τιμή της Japan Korea Market (JKM) που χρησιμοποιείται ως ασιατικό σημείο αναφοράς LNG.

«Υπήρξε μια αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, με τα ευρωπαϊκά αποθέματα να αυξάνονται εις βάρος των ασιατικών δήλωσε ο Tamir Druz, διευθύνων σύμβουλος της Capra Energy.

«Αναμένουμε ότι οι εισαγωγές LNG για την ΕΕ, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι χαμηλότερες από ό,τι έχουμε δει τους πρώτους έξι μήνες, με πτώση περίπου 16%, ή 10 εκατομμύρια τόνους», πρόσθεσε.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Η παγκόσμια ικανότητα εισαγωγής LNG είναι σχεδόν διπλάσια από την εξαγωγική ικανότητα επί του παρόντος, αλλά αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προμήθευσαν το 38% του LNG της Ευρώπης μόνο τον Μάιο, θέσουν εκτός λειτουργίας άλλες εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο και συνεχίζεται έως τον Νοέμβριο.
Οι Ασιάτες αγοραστές επιστρέφουν επίσης στην spot LNG αγορά, οδηγώντας τις τιμές της JKM 60% υψηλότερα σε σχεδόν 37 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu).

«Τόσο οι προθεσμιακές καμπύλες TTF όσο και JKM βρίσκονται σε σταθερή συμφωνία - όπου η τιμή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης LNG είναι υψηλότερη από την τιμή spot - προς το χειμώνα, με το spread να μειώνεται απότομα σε περίπου $0,60/mmbtu έως τον Ιανουάριο του 2023, υποδηλώνοντας ότι η Ασία θα επιστρέψει για να ανταγωνιστεί την Ευρώπη για φορτία», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, ανώτερος αναλυτής LNG στη Rystad Energy.

Η Ιαπωνία αναμένει επίσης ότι η αγορά ενέργειας της θα είναι εξαιρετικά σφιχτή αυτόν τον χειμώνα σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών και απρόβλεπτων διακοπών σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση LNG.

Αν και υπάρχει πιθανότητα οι Ασιάτες αγοραστές να μην ανταγωνίζονται σκληρά για φορτία πριν από το νέο έτος φυσικού αερίου, εάν οι τιμές στην αγορά spot παραμείνουν υψηλές, η αναντιστοιχία χωρητικότητας στην Ευρώπη θα παραμείνει σημαντική πρόκληση, δήλωσε ο Victor Tenev, σύμβουλος LNG στην ROITI Ltd.

Οι τερματικοί σταθμοί LNG στη Βορειοδυτική Ευρώπη υπερβαίνουν τη χωρητικότητά τους ή τη μέγιστη ισχύ τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο αστοχιών και διακοπών. Άλλα τερματικά με μεγαλύτερη χωρητικότητα, όπως στην Ισπανία, δεν έχουν διασύνδεση με τους ευρωπαίους γείτονες.


Αποθήκευση

Ο αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία, λειτουργεί επί του παρόντος με δυναμικότητα 40% με τη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom να επικαλείται προβλήματα εξοπλισμού. Το NS1 αναμένεται να υποβληθεί σε συντήρηση τον Ιούλιο.

Αυξάνεται η ανησυχία για την ικανότητα της Ευρώπης να επιτύχει τη φιλοδοξία της να αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου από 55% επί του παρόντος σε στόχο 80% πριν από τη βασική χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

«Τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη θα επαρκούν μέχρι τον Νοέμβριο σε περίπτωση άμεσης διακοπής των ρωσικών ροών, αλλά αυτό σημαίνει μια σοβαρή χειμερινή κρίση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των TTF», δήλωσε ο Ramesh της Rystad Energy.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου θα είναι στο 67% εάν ο Nord Stream συνεχίσει να λειτουργεί με περίπου 40% χωρητικότητα έως την 1η Νοεμβρίου και στο 60% εάν σταματήσει εντελώς, και οι δύο περιπτώσεις αντιστοιχούν κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών.

«Ένα ποσοστό <70% κατά την έναρξη του χειμώνα θα θέσει την Ευρώπη σε ακραίο κίνδυνο ελλείψεων, πιθανών διακοπών και δελτίων σε περίπτωση ασυνήθιστα κρύου ή μεγάλου χειμώνα», είπε ο Druz.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης