Ενέργεια

Αέριο: 20ετή συμβόλαια ζητά το Κατάρ από την Ευρώπη – Για 2,5 μήνες τα γερμανικά αποθέματα

Αέριο: 20ετή συμβόλαια ζητά το Κατάρ από την Ευρώπη – Για 2,5 μήνες τα γερμανικά αποθέματα
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου, η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή
Σχετικά Άρθρα

Συμβόλαια χρονικής διάρκειας 20 ετών ζητά το Κατάρ για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, ενώ μέχρι τώρα τα συμβόλαια που κλείνουν, είναι σαφώς μικρότερης διάρκειας.

Πρόκειται για την τροφοδοσία από το κοίτασμα Ras Laffan και με βάση τη συμφωνία που υπογράφει μεταξύ Venture Global και της CMBW. Tην ίδια ώρα, η Νορβηγία συμφώνησε να αυξήσει κατά 9 bcm την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη για το 2022 έναντι του 2021.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΙΑ, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην τελευταία καταμέτρηση 17/6 ανέρχονται σε 2.169 tcf, τα οποία είναι κατά 74 bcf υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αντίστοιχα, τα νούμερα αυτά είναι κατά 305 bcf χαμηλότερα από το 2021 και 331 χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.  Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο φορτίο από το Πακιστάν για Ιούλιο έχει κλείσει με τιμή 39,8 δολ/mmBTU.
Τέλος, τα TTF κινούνται ανοδικά στα 132,5 ευρώ/MWh για τον Ιούλιο και στα 133,2 ευρώ/MWh τον Αύγουστο.


H κατάσταση στη Γερμανία


Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες (23/6), ο Klaus Miller, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει,” δήλωσε ο Miller μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.
H γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, IFO υποχώρησε στο 92,3 τον Ιούνιο από 93 έναντι 92,9 που περίμεναν οι αναλυτές.

Σε συναγερμό η χώρα

Η Γερμανία θα προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου, φοβούμενη ολική διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, ανέφερε το γερμανικό newswire dpa που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται χαρακτηριστικά για το επίπεδο 2 της κατάστασης συναγερμού, σε περίπτωση που η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμης έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε αυτό λοιπόν το σενάριο, επιτρέπεται στους προμηθευτές να μετακυλήσουν μια απότομη αύξηση του κόστους και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επανεκκινήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

O Γερμανός υπερ - υπουργός Robert Habeck αναφέρθηκε σε κίνδυνο παρουσίασης φαινομένου Lehman στην ενεργειακή αγορά με το πρόβλημα της τροφοδοσίας φυσικού αερίου που διαγράφεται ενώ οι τιμές των TTF ανέβηκαν στα 135,7 ευρώ / MWh (+6,7%). H αγορά μπορεί να καταρρεύσει, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Κλιματικής Αλλαγής.

Η συνέπεια  

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι πιθανό να πλήξει τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της χώρας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους τομείς των χημικών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η BASF, η Lanxess, η Covestro αι οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes Benz, BMW και Volkswagen ενδέχεται να τεθούν αντιμέτωπες με αυτές τις αυξήσεις.

Σημειώνεται πως η εν λόγω γερμανική απόφαση έρχεται στην επιφάνεια, μια εβδομάδα αφότου η Ρωσία μείωσε την παροχή φυσικού αερίου στον μεγαλύτερο πελάτη της κατά 60%. Η Gazprom επέλεξε να μην προμηθεύει όγκους φυσικού αερίου μέσω εναλλακτικής διαδρομής από την Ουκρανία, με τον Γερμανό υπουργό Habeck να βλέπει «πολιτικά κίνητρα» σε αυτή την απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης