Ενέργεια

Στάσσης: Έκρηξη των τιμών αν διακοπεί η ρωσική ροή αερίου - Ποιά ορυχεία της ΔΕΗ είναι σε ετοιμότητα

Στάσσης: Έκρηξη των τιμών αν διακοπεί η ρωσική ροή αερίου - Ποιά ορυχεία της ΔΕΗ είναι σε ετοιμότητα

Η προετοιμασία της ΔΕΗ για την κρίση με τις εναλλακτικές πηγές

 

Σχετικά Άρθρα
Φοβερή άνοδο των τιμών φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τονίζοντας ότι σε μια τόσο αρνητική εξέλιξη δεν μπορούν να προβλεφθούν οι αντιδράσεις του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, όμως είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν.


Όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, μία διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς όλη την Ευρώπη θα σήμαινε ότι όλες οι χώρες ταυτόχρονα θα έσπευδαν να προμηθευτούν ποσότητες από άλλες πηγές, πράγμα που «100% θα προκαλούσε φοβερή άνοδο στις τιμές».
Πρόκειται για το πιο ακραίο και αρνητικό από τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα θα συνοδευτεί από νέα πολύ μεγάλη έκρηξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου ενώ οι χώρες θα λάβουν μέτρα μείωσης της ζήτησης, όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης.

«Χρειάζεται ηρεμία, γιατί βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ‘70» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF για το συμβόλαιο Ιουλίου διαμορφώθηκε στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 139 ευρώ/MWh (+7,605%), ενώ το υψηλό της ημέρας ήταν στα 142,5 ευρω/MWh.
Ο κ. Στάσσης τόνισε πάντως ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, καθώς προμηθεύεται αέριο και από άλλες πηγές, όπως ο αγωγός TAP και το υγροποιημένο αέριο (LNG).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συνεδρίασε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, εκτός από την έγκριση του σχεδίου της Κομισιόν για τα αποθέματα αερίου που πρέπει να διατηρεί κάθε χώρα, συμφώνησε και σε μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης αερίου, συνολικά. Μάλιστα έδωσε το πράσινο φως στις χώρες-μέλη να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή (άνθρακα, πυρηνική ενέργεια κλπ), προκειμένου να μειωθεί συνολικά η ζήτηση αερίου.

Αποθέματα λιγνίτη

Από την πλευρά της η ΔΕΗ συγκεντρώνει αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων, ενώ και λειτουργεί συντηρητικά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της για να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση που διακοπεί τελείως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα προμηθεύεται εναλλακτικό καύσιμο και για τις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σε ορυχεία που έχουν κλείσει, όπως αυτά του Βόρειου Πεδίου και της Καρδιάς έχουν ήδη αποξιλωθεί μηχανήματα και θα χρειαστούν έξι μήνες ή και περισσότερο για να επανέλθει σε κάποιο επίπεδο παραγωγικής ετοιμότητας. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες λειτουργούν τα ορυχεία του Νότιου Πεδίου και της Μαυροπηγής στη Δυτική Μακεδονία και αυτό της Μεγαλόπολης.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες στο «The Future of Sustainable Finance» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άσκησε κριτική στην ταχεία απολιγνιτοποίηση σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βιάστηκε σε ότι αφορά την πράσινη μετάβαση και η Ελλάδα βιάστηκε να κλείσει λιγνιτικές μονάδες.
«Δεν ξέρω πόση καλή δουλειά έγινε στις Βρυξέλλες. Δεν υπήρξε πρόνοια, ώστε να συνεχιστούν λελογισμένες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να διασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας.

Βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θεωρήσαμε δεδομένη την προσφορά φθηνής ενέργειας και τώρα το πληρώνουμε», είπε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στις Βρυξέλλες. «Με την χονδρική τιμή φυσικού αερίου τόσο ψηλά, στις Βρυξέλλες συζητούν πώς θα «πρασινίσει» η οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης