Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στάσσης: Η μετοχή της ΔΕΗ θα πρωταγωνιστήσει ξανά – Θα επιτευχθεί ο στόχος EBITDA, επαναγορές ιδίων

Στάσσης: Η μετοχή της ΔΕΗ θα πρωταγωνιστήσει ξανά – Θα επιτευχθεί ο στόχος EBITDA, επαναγορές ιδίων
Βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ‘70 - Έρχεται μεγάλη άνοδος τιμών και περικοπές - Η προετοιμασία της ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα

Τη διενέργεια προγράμματος επαναγοράς μετοχών εξετάζει η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Στάσσης.

Όπως είπε, στην παρούσα φάση, η Επιχείρηση επεξεργάζεται σχέδιο και σε ένα μήνα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

«Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το αγοράσουμε την ίδια μας την μετοχή» τόνισε ο κ. Στάσσης και πρόσθεσε «Πράγματι, η μετοχή της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά φθηνή αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για άλλους 6-9 μήνες. Η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει, αλλά και θα πρωταγωνιστήσει».

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε την μη καταβολή μερίσματος για το 2021, όπως επίσης και την ανανέωση της θητείας του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ για τρία χρόνια, ενώ όπως είπε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ με βάση τον προγραμματισμό της θα συνεχίσει να δίνει μέρισμα από το 2023 και μετά.

Ο κ. Στάσης προέβλεψε ότι το 2022, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της ΔΕΗ θα είναι ανάλογα με αυτά του 2021, που ανήλθαν σε 872 εκατ. ευρώ.

Η φορολόγηση των υπερκερδών – Τι θα ισχύσει στο εξής

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε ότι η ΔΕΗ ως καθετοποιημένη επιχείρηση, άλλοτε έχει κέρδη στην παραγωγή και άλλοτε στην εμπορία, ανάλογα με την πορεία της αγοράς. Στην παρούσα φάση, τα EBITDA της παραγωγής ήταν αυξημένα κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ στην εμπορία το περιθώριο ήταν αρνητικό.

Επανέλαβε ότι η ΔΕΗ έχει διαθέσει ήδη 800 εκατ. ευρώ παρέχοντας εκπτώσεις της τάξης του 30% στους καταναλωτές, προαναγγέλλοντας ότι με την εφαρμογή του νέου τρόπου λειτουργίας της αγοράς, οι εκπτώσεις  που έκανε η ΔΕΗ στους καταναλωτές της δεν θα συνεχιστούν, αφού τα όποια επιπλέον έσοδα της παραγωγής θα παρακρατούνται στη πηγή και θα χρηματοδοτούν τις επιδοτήσεις προς το σύνολο των καταναλωτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης, μέχρι τώρα η ΔΕΗ με τα επιπλέον έσοδά της στηρίζει τους δικούς της πελάτες. «Τώρα θα στηρίζουμε όλη την αγορά». Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτη φορολόγηση 90%, τόνισε πως πράγματι η ΔΕΗ δεν έχει κέρδη για να φορολογηθούν. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι με βάση και τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, επί των εσόδων της στην παραγωγή, η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει ένα ποσό, που ενδεχομένως να προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.  

«Έκτακτη φορολόγηση έχει υπάρξει και στο παρελθόν» είπε ο κ. Στάσσης. «Προφανώς και θα μας επηρεάσει, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, διότι τα χρήματα αυτά θα πάνε για χρηματοδοτήσεις των καταναλωτών, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των ληξιπρόθεσμων.

Οι ροές φυσικού αερίου

Για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πως θα αντιδράσει το όλο σύστημα. Προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια τρομερή άνοδος των τιμών και ότι οι χώρες της Ευρώπης θα κληθούν να κάνουν περικοπές στην κατανάλωση. Είπε ότι η ΔΕΗ προετοιμάζεται για μια τέτοια έκτακτη κατάσταση, προμηθευόμενη εναλλακτικά καύσιμα για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ έχει γεμάτες τις αυλές του λιγνίτη και κάνει συντηρητική χρήση των νερών, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε ένα πολύ άσχημο σενάριο. «Χρειάζεται ηρεμία, γιατί βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ‘70» ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης