Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Medvedev: Το πετρέλαιο ίσως φτάσει τα 400 δολάρια αν επιβληθεί πλαφόν

Medvedev: Το πετρέλαιο ίσως φτάσει τα 400 δολάρια αν επιβληθεί πλαφόν
Εφιαλτική η πρόβλεψη του πρώην πρόεδρου της Ρωσίας για την τιμή του πετρελαίου σε περίπτωση επιβολής πλαφόν

Για τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της Ιαπωνίας για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου γύρω στο μισό του σημερινού επιπέδου της.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση των τιμών πάνω από τα 300 ως 400 δολάρια το βαρέλι. Αποτέλεσμα αυτής της πρότασης είναι η Ιαπωνία να μην «έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο από τη Ρωσία, ενώ επίσης δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα LNG Sakhalin-2».

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υπέγραψε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Sakhalin-2 στη ρωσική Άπω Ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν. Για να παραμείνουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη εταιρεία λειτουργίας, τη Sakhalin Energy Investment Company, οι ξένοι μέτοχοι πρέπει μέσα σε έναν μήνα να ζητήσουν μερίδιο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (G7) συμφώνησαν να εξετάσουν το αν είναι εφικτός ο ορισμός προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου, σε μια απόπειρα να περιορίσουν τους ρωσικούς πόρους για τη χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

«Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι» σχολίασε ο Medvedev.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης