Ενέργεια

Έκκληση Habeck στον Καναδά για Nord Stream 1: Επιστροφή του στροβίλου, αλλιώς...black out

Έκκληση Habeck στον Καναδά για Nord Stream 1: Επιστροφή του στροβίλου, αλλιώς...black out
Οι γεμάτες αποθηκευτικές δυνατότητες στη Γερμανία δεν είναι σημαντικές μόνο για τη γερμανική αγορά, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό

Δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση του Καναδά έκανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, προκειμένου να απελευθερώσει έναν στρόβιλο, ο οποίος είναι παγιδευμένος στην παρούσα φάση στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και είναι κρίσιμος για τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι ο στρόβιλος για τον αγωγό Nord Stream 1 πρέπει να επιστραφεί πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης τη Δευτέρα (11/7). Μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρούσε από τον Putin την ευκαιρία να θέσει εκτός λειτουργίας τον αγωγό.

Το άγχος της Γερμανίας

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «φλερτάρει» με δελτίο ενέργειας τους επόμενους μήνες, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και να παρασύρει τη χώρα σε ύφεση. Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει μακροπρόθεσμα τον Nord Stream μετά την περίοδο συντήρησης των δύο εβδομάδων.

Οι ροές είχαν ήδη μειωθεί κατά 60% τον Ιούνιο λόγω του ζητήματος του στροβίλου, εμποδίζοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας να αποθηκεύσει επαρκή αποθέματα για το χειμώνα.

«Χρειαζόμαστε χωρητικότητα στο Nord Stream 1 για να γεμίσουμε τον αποθηκευτικό μας χώρο», είπε ο Habeck. «Οι γεμάτες αποθηκευτικές δυνατότητες στη Γερμανία δεν είναι σημαντικές μόνο για τη γερμανική αγορά, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά και για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη».


67_28.JPG

Η συμπίεση της προσφοράς έχει ταραχοποιήσει τις αγορές φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς της Ευρώπης, τα οποία έχουν διπλασιαστεί σε αξία τον περασμένο μήνα, την Πέμπτη οδήγησαν στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περισσότερους από εννέα μήνες. Οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς θέτουν σε κίνδυνο εταιρείες όπως η Uniper. Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα διάσωσης, καθώς αγωνίζεται να εκπληρώσει τα συμβόλαια παράδοσης εν μέσω της αύξησης των τιμών.

Ο Habeck είπε ότι η κατάσταση κινδυνεύει να δημιουργήσει «διαδοχικά αποτελέσματα» για το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας.

Το πρόβλημα του στροβίλου

Ο στρόβιλος, που κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy AG, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευές, αλλά παρέμεινε ακινητοποιημένος λόγω των κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

«Αν είναι νομικό ζήτημα για τον Καναδά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τους ζητώ να το παραδώσουν στη Ρωσία, αλλά να το φέρουν στη Γερμανία», είπε ο Habeck. «Με βαριά καρδιά έπρεπε να το ζητήσουμε».Άλλοι στρόβιλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία, αλλά η Gazprom είπε ότι δεν λειτουργούν όλοι. Ο ενεργειακός γίγαντας επικαλέστηκε εντολές από την κρατική ρυθμιστική αρχή ασφάλειας να σταματήσει να χρησιμοποιεί εξοπλισμό που πρέπει για τακτική συντήρηση.

Σύμφωνα με τον Habech, το μεγάλο λάθος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν το γεγονός ότι ήταν  τραγικό λάθος της χώρας που ήταν σε τέτοιο βαθμό εξαρτημένη για τον ενεργειακό της εφοδιασμό από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης