Τελευταία Νέα

ΔΕΔΔΗΕ: Από σήμερα μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή της αίτησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης - Την 1/8 ανοίγει το σύστημα

ΔΕΔΔΗΕ: Από σήμερα μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή της αίτησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης - Την 1/8 ανοίγει το σύστημα
Το ΥΠΕΝ ξεκίνησε να συζητά με την Κομισιόν τη δυνατότητα αύξησης της ισχύος της Αποθήκευσης
Σε εφαρμογή τίθενται σταδιακά οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, για τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Έτσι ο ΔΕΔΔΗΕ σε εφαρμογή του νέου νόμου (ν.4951/2022) ο οποίος προβλέπει ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι από σήμερα 11 Ιουλίου έως και τις 31 Ιουλίου δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με πλήρη φάκελο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το νέο νόμο στο εξής αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την πρώτη έως και τη δέκατη ημέρα κάθε μήνα.

Έτσι από την 1η Αυγούστου όλες οι αιτήσεις σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που αφορούν την Ηπειρωτική χώρα και τα Διασυνδεμένα Νησιά θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ με συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναρτήσει τις σχετικές πληροφορίες και το απαιτούμενο πληροφοριακό υλικό για τον τρόπο της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων έως το τέλος του μήνα στην ιστοσελίδα του.

Προς προκήρυξη ο πρώτος διαγωνισμός αποθήκευσης

Επιπλέον, στον τομέα της αποθήκευσης, η κα Σδούκου ανέφερε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως τα υποδείγματα και το καθεστώς ενίσχυσης. Πλέον αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για να ενσωματωθεί με υπουργική απόφαση ώστε να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός μέσα στους επόμενους μήνες.  Παράλληλα, είναι ήδη εγκεκριμένη από την Κομισιόν η απόφαση για συνολικά 200 MW μέσω διαγωνισμού για έργα ΑΠΕ που διαθέτουν και αποθήκευση, ενώ το ΥΠΕΝ ξεκίνησε να συζητά με την Κομισιόν τη δυνατότητα αύξησης της ισχύος αυτής.

Καθώς προχωρούν τα έργα διασυνδέσεων των νησιών που θα επιτρέψουν την εντονότερη διείσδυση ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ υπολογίζει ότι το συνολικό περιθώριο ισχύος θα φτάσει τα 2.200 MW στην Κρήτη, ενώ στις Κυκλάδες τα 730 MW.Τέλος, η κα Σδούκου δήλωσε ότι χρειάζονται περαιτέρω ρυθμιστικές βελτιώσεις σε ότι αφορά το repowering τω παλαιών μονάδων ΑΠΕ. Σημείωσε ότι τα έργα που έχουν λήξει μέχρι σήμερα είναι 230 MW, και ως το 2030 αναμένεται να φτάσουν το 1,5 GW.

Oι διαγωνισμοί και οι κορεσμένες περιοχές

Εν τω μεταξύ η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο μίλησε για τη σύσταση νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενώσει τα συστήματα των επιμέρους αδειοδοτικών αρχών. Στα πλαίσια αυτά όπως είπε επιλεγεί ήδη ο ανάδοχος και έχει ξεκινήσει τις εργασίες.
Παράλληλα η κ. Σδούκου μίλησε για μια σειρά από παρεμβάσεις, υπουργικές αποφάσεις και μέτρα προγραμματίζει να λάβει το ΥΠΕΝ για τον κλάδο των ΑΠΕ. Όπως είπε προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως το νέο αδειοδοτικό απομένει να εκδοθεί στους επόμενους μήνες ο κανονισμός που θα εξειδικεύει τα μέτρα.

Επίσης προγραμματίζονται τέσσερις διαγωνισμοί ΑΠΕ για το υπόλοιπο του 2022, δύο κοινοί (1.000 + 600 MW), ένας ειδικός για μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 MW με δημοπρατούμενη ισχύ 100 MW, όπως και ένας πιλοτικός για αιολικά και φωτοβολταϊκά με αποθήκευση για ισχύ 200 μεγαβάτ. Ο πρώτος διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί από τη ΡΑΕ.

Παράλληλα, προς υπογραφή βρίσκεται η υπουργική απόφαση για να ανοίξει το Σεπτέμβριο η πλατφόρμα και να υποδεχτεί ο ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκά έως 400 KW σε κορεσμένες περιοχές. Σύμφωνα με την κα Σδούκου, ο πρόσθετος χώρος θα ανέλθει σε 86 MW για την Πελοπόννησο, 45 MW για τις Κυκλάδες και 180 MW για την Κρήτη. Αναφορικά με την υπουργική απόφαση που θα θέτει τις προτεραιότητες για τις συνδέσεις στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ είπε ότι πρόκειται να δημοσιευτεί μέσα στο καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης