Ενέργεια

Ολλανδία: Θα διατηρήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία εάν η Ρωσία μειώσει τις ροές

Ολλανδία: Θα διατηρήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία εάν η Ρωσία μειώσει τις ροές

Θα γεμίσει την αποθήκη φυσικού αερίου της στο 80% πριν από το χειμώνα, από το τρέχον επίπεδο περίπου 55%, και να διπλασιάσει την εισαγωγή LNG σε περίπου 24 bcm φέτος

 

Η Ολλανδία εκτιμά ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τον εφοδιασμό της Γερμανίας με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα, ακόμη και αν η Ρωσία διακόψει όλη την προμήθεια της στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου GTS.

Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία θα μπορούσαν να διατηρηθούν γύρω στο τρέχον επίπεδο των 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το έτος από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την GTS, που είναι η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να διέλθει το γερμανικό δίκτυο φυσικού αερίου από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Οι ολλανδικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία έχουν ήδη αυξηθεί στο μέγιστο επίπεδό τους φέτος, από ένα κανονικό επίπεδο περίπου 11 bcm.

Η πρόβλεψη για το επόμενο έτος προϋποθέτει τις μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα και την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Ένας πολύ κρύος χειμώνας ή μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερο αποτέλεσμα, δήλωσε η GTS.

Η Ολλανδία σκοπεύει να γεμίσει την αποθήκη φυσικού αερίου της στο 80% πριν από το χειμώνα, από το τρέχον επίπεδο περίπου 55%, και να διπλασιάσει την εισαγωγή LNG σε περίπου 24 bcm φέτος.

Αυτά τα μέτρα αναμένεται να είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προμήθεια φυσικού αερίου σε ολλανδικές εταιρείες και νοικοκυριά καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, επίσης εάν διακοπούν οι ρωσικές ροές, ανέφερε η εταιρεία φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας Rob Jetten την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους είχε ήδη μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου στην Ολλανδία κατά ένα τρίτο, αρκετά για να αντικαταστήσει το ρωσικό μερίδιο ολλανδικού φυσικού αερίου, το οποίο ήταν 15%-20% των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης