Ενέργεια

Συμφωνία ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια αερίου 20 δισ κυβ μέτρων μέχρι το 2027

Συμφωνία ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια αερίου 20 δισ κυβ μέτρων μέχρι το 2027

 Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύθηκε να παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ.κυβικά μέτρα στην ΕΕ ετησίως έως το 2027

 

Η ΕΕ υπέγραψε νέα συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα, καθώς αξιωματούχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μελλοντικές προμήθειες εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική διακοπή.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια πιθανή πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία ήταν για αρκετά χρόνια η πιο σημαντική πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά τώρα υπάρχει μια σταθερή ώθηση από τις Βρυξέλλες για να αντιστραφεί αυτό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και η επικεφαλής ενέργειας της Ευρώπης, Kadri Simson, βρέθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να παραδίδει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ΕΕ ετησίως έως το 2027.
Το Αζερμπαϊτζάν ήταν ήδη σε καλό δρόμο για να αυξήσει τις παραδόσεις του στην περιοχή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η παροχή φυσικού αερίου από τη χώρα θα αυξηθεί από 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021 σε αναμενόμενα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.

«Η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας εισαγωγών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωση την Παρασκευή πριν από το ταξίδι.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο κατά της Δύσης, ωστόσο οι προμήθειες έχουν μειωθεί περισσότερο από 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 - ένα κρίσιμο σημείο διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και πέραν αυτής - για εργασίες συντήρησης έχει προσθέσει τις ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε ενδεχομένως να τερματίσει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με τη Γεωργία, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Ρωσία, το Ιράν και την Κασπία Θάλασσα, άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline στα τέλη του 2020. Τότε, το Αζερμπαϊτζάν είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να στείλει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο προς την Ευρώπη κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ιταλία, αλλά και προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Κρίσιμος ρόλος

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημείωσε τον Μάρτιο ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να παίξει ρόλο καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η παραγωγή εντός της ΕΕ και οι εισαγωγές από μη ρωσικούς αγωγούς, συμπεριλαμβανομένων από το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία, θα μπορούσαν να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2021», ανέφερε η IEA.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν την αξιοπιστία του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή.
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαδρομή του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη διέρχεται από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», δήλωσε ο Gubad Ibadoghlu,συνεργάτης στο London School of Economics.

Όμως η Ευρώπη βρίσκεται σε αγώνα ενάντια στο χρόνο για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Συνολικά, 12 χώρες της ΕΕ έχουν επηρεαστεί άμεσα από τις μειωμένες εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι στιγμής, και ορισμένες άλλες δεν λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τη Μόσχα.
«Δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αποφάσεις της Ρωσίας για αυθαίρετη αποκοπή χωρών ή εταιρειών. Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, γνωρίζουμε ότι είναι πιθανή μια πολύ σοβαρή αναστάτωση και τώρα φαίνεται πιθανό», δήλωσε η Simson σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη Ιουνίου.

Επιστολή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» συνθηκών.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης