Ενέργεια

Bloomberg: Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ για να κρατικοποιήσει την EDF

Bloomberg: Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει 9,7 δισ. ευρώ για να κρατικοποιήσει την EDF
Το κράτος θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της EDF που δεν κατέχει ήδη, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σήμεραΤρίτη 19/7.

Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron επέστρεψε με νέα προσφορά και προτίθεται να καταβάλει περίπου 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France, καθώς επιδιώκει να επιλύσει τα προβλήματα της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπως μετέδωσε το Bloomberg
Το κράτος θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της EDF που δεν κατέχει ήδη, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη 19/7.
Αυτό είναι ένα premium 53% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 7,84 ευρώ για τις μετοχές της EDF στις 5 Ιουλίου, την ημέρα πριν η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Born ανακοινώσει την κρατικοποίηση.

Χρέη και έλλειψη αξιοπιστίας

Στο μέσον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και μια γενιά στην Ευρώπη, η Γαλλία θέλει να φέρει σε κρατικό έλεγχο την χρεωμένη EDF προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, προχωρώντας παράλληλα σε μαζικές επενδύσεις για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Οι υφιστάμενοι αντιδραστήρες της εταιρείας κοινής ωφελείας πλήττονται από την επιδείνωση της δυναμικότητάς τους, ενώ η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.
Αυτή η κακή απόδοση, σε συνδυασμό με το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, έχει κάνει το χρέος της EDF να φαίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο.

Εγγύηση στους πιστωτές η κρατικοποίηση

Η κρατικοποίηση μπορεί να διαβεβαιώσει τους πιστωτές της EDF για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας, αλλά θα αφήσει πολλές ακόμη προκλήσεις για τον διάδοχο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Jean-Bernard Levy, ο οποίος είναι 67 χρονών και πρόκειται να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στους κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων θα προσφερθούν 15,64 ευρώ για κάθε ομόλογο.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης