Ενέργεια

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ADNOC (ΗΑΕ) και TotalEnergies (Γαλλία) για ενεργειακή ασφάλεια

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ADNOC (ΗΑΕ) και TotalEnergies (Γαλλία) για ενεργειακή ασφάλεια
Οι κολοσσοί ADNOC των ΗΑΕ και TotalEnergies της Γαλλίας ενισχύουν τους δεσμούς για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας
Ο ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies με έδρα τη Γαλλία και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) των ΗΑΕ επέκτειναν τη στρατηγική τους συμμαχία εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης και των παγκόσμιων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια.
Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στους δύο κολοσσούς να εργαστούν για την εξερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης σε όλη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας.

Η ADNOC αποκάλυψε ότι υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την TotalEnergies για να εμβαθύνει τη «μακροχρόνια» συνεργασία μεταξύ των δύο και να διερευνήσει νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως η ανάπτυξη φυσικού αερίου, η χρήση και αποθήκευση δέσμευσης άνθρακα (CCUS) και το εμπόριο και η προμήθεια προϊόντων.
Ο γίγαντας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξήγησε ότι αυτή η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του Προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nayan και του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΑΕ στη Γαλλία.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον, Δρ Sultan Ahmed Al Jaber, Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας και Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ADNOC, και ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Δηλώσεις

Σχολιάζοντας αυτή τη συμφωνία, o Δρ Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ADNOC, παρατήρησε: «Η TotalEnergies είναι ένας μακροχρόνιος στρατηγικός εταίρος και είμαστε πολύ χαρούμενοι που οικοδομούμε στις επιτυχημένες συνεργασίες μας μέσω αυτής της συμφωνίας, καθώς τα ΗΑΕ και η Γαλλία ενισχύουν την ενεργειακή συνεργασία.
Η συμφωνία προσφέρει τη δυνατότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης και δημιουργίας μεγαλύτερης και πιο βιώσιμης αξίας προς αμοιβαίο όφελος.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την TotalEnergies για να ξεκλειδώσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη συμφωνία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας για να καταστεί δυνατή η ασφαλέστερη, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ενέργεια για τις χώρες μας και τον κόσμο».

Αναφορικά με τη συμφωνία, ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος που η TotalEnergies επιβεβαιώνει και επεκτείνει τη στρατηγική της συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της πολυενεργειακής συνεργασίας με την ADNOC, τον μακροχρόνιο συνεργάτη μας στην ΗΑΕ.
Η συνεργασία μας σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα αξίας επιτρέπει στις δύο εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στον ενεργειακό εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές μας».
Σε ξεχωριστή δήλωση, η TotalEnergies επιβεβαίωσε τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος συνεργάζεται με την ADNOC σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από υπεράκτια και χερσαία εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, έως επεξεργασία και υγροποίηση φυσικού αερίου, μάρκετινγκ προϊόντων, έρευνα και ανάπτυξη. Ε&Α) και εθνική ανάπτυξη ταλέντων.

Οι όροι

Οι όροι αυτής της συμφωνίας ορίζουν ότι οι δύο γίγαντες θα αξιολογήσουν από κοινού τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ΗΑΕ για να εξασφαλίσουν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό στις αγορές και να συμβάλουν στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. προμήθεια ντίζελ από τα ΗΑΕ στη Γαλλία· και προοπτικές για ένα εμπορικό έργο CCUS στα ΗΑΕ.
Αυτή η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ακολουθεί την υπογραφή της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Ενεργειακής Συνεργασίας ΗΑΕ-Γαλλίας (CSEP) που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς και της προοδευτικής δράσης για το κλίμα ενόψει της COP28, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στα ΗΑΕ το 2023.

Τα περιουσιακά στοιχεία της TotalEnergies στα ΗΑΕ

Η TotalEnergies είναι παρούσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 1939 – για περισσότερα από 80 χρόνια – και το 2021, η παραγωγή μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ήταν 280.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boe/d).
Σε συνεργασία με την ADNOC, η TotalEnergies κατέχει ποσοστό
10% στην παραχώρηση χερσαίου πετρελαίου ADNOC.
20% στην υπεράκτια παραχώρηση πετρελαίου Umm Shaif και Nasr και
5% στην παραχώρηση υπεράκτιων πετρελαίου Lower Zakum.

Επιπλέον, ο Γάλλος παίκτης κατέχει μερίδιο
15% στην ADNOC Gas Processing (πρώην GASCO).
5% σε ADNOC LNG (πρώην ADGAS).
5% στην Εθνική Ναυτιλιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (NGSCO). και
40% στην παραχώρηση αντισυμβατικού φυσικού αερίου Ruwais Diyab.

Από την άλλη πλευρά, η TotalEnergies, σε συνεργασία με τη Mubadala, κατέχει μερίδιο 24,5% στην Dolphin Energy, «το πρώτο έργο μάρκετινγκ φυσικού αερίου» μεταξύ του Κατάρ, των ΗΑΕ και του Ομάν (2007).
Επιπλέον, ο ενεργειακός γίγαντας της Γαλλίας δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ από το 2001 μέσω του σταθμού αφαλάτωσης Taweelah και του σταθμού παραγωγής ενέργειας, που καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών του Άμπου Ντάμπι σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, σε συνεργασία με την TAQA.

Ανανεώσιμες

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μερίδιο 20%, η TotalEnergies είναι συνεργάτης της Masdar και της ADPF στην πρώτη μονάδα συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας των ΗΑΕ, η οποία εγκαινιάστηκε το 2013 με ισχύ 109 MW.
Όταν πρόκειται για τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της TotalEnergies αλλού, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο ενεργειακός γίγαντας αποκάλυψε σχέδια υπεράκτιων αιολικών πολλών γιγαβάτ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο Γάλλος παίκτης εξήγησε ότι εξετάζει την ανάπτυξη τουλάχιστον 1,3 GW και μέγιστου περίπου 5,8 GW υπεράκτιων αιολικών μέσω δύο έργων στη Δανία.
Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η εταιρεία συμμετέχει επίσης σε συζητήσεις με τη γερμανική Deutsche ReGas σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης πλοίου FSRU στο λιμάνι Lubmin στη βόρεια Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης