Ενέργεια

Equinor: Θέτει ξανά σε λειτουργία το μεγαλύτερο οικόπεδο παραγωγής πετρελαίου της Βραζιλίας

Equinor: Θέτει ξανά σε λειτουργία το μεγαλύτερο οικόπεδο παραγωγής πετρελαίου της Βραζιλίας
Η παραγωγή σε αυτό το πεδίο ανεστάλη τον Απρίλιο του 2020 όταν εντοπίστηκε ρήξη ανυψωτήρα έγχυσης νερού κατά τη διάρκεια δοκιμής διαρροής και έκτοτε, η Equinor έχει εκτελέσει ένα «σημαντικό» πρόγραμμα συντήρησης, αναβαθμίσεων και επισκευών στο σκάφος FPSO που λειτουργεί στο το πεδίο και έχει εγκαταστήσει μια νέα πλατφόρμα, την Peregrino C.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που σταμάτησε η παραγωγή στο υπεράκτιο κοίτασμα στη Βραζιλία, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Νορβηγίας Equinor την επανεκκίνησε ενόψει της εκκίνησης της Φάσης ΙΙ (Phase II), η οποία αναμένεται φέτος.
Η Equinor αποκάλυψε την Τρίτη 19/7 ότι η παραγωγή στο κοίτασμα Peregrino στη Βραζιλία ξανάρχισε στις 16 Ιουλίου 2022, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των εκπομπών.
Η Veronica Coelho, country manager της Equinor στη Βραζιλία, παρατήρησε: «Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας και των λειτουργιών μας.
Οι επενδύσεις σε τεχνολογία, νέο εξοπλισμό και συντήρηση μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε με ασφάλεια την παραγωγή στο Peregrino και να προετοιμαστούμε για την έναρξη του νέου έργου Peregrino Phase II.»

Η αναστολή της παραγωγής το 2020

Η παραγωγή σε αυτό το πεδίο ανεστάλη τον Απρίλιο του 2020 όταν εντοπίστηκε ρήξη ανυψωτήρα έγχυσης νερού κατά τη διάρκεια δοκιμής διαρροής και έκτοτε, ο Νορβηγός παίκτης έχει εκτελέσει ένα «σημαντικό» πρόγραμμα συντήρησης, αναβαθμίσεων και επισκευών στο σκάφος FPSO που λειτουργεί στο το πεδίο και έχει εγκαταστήσει μια νέα πλατφόρμα, την Peregrino C.
Η εταιρεία εξήγησε ότι αυτές οι επενδύσεις επέτρεψαν την «ασφαλή» επανεκκίνηση της παραγωγής, την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του πεδίου και τη βελτίωση της έντασης των εκπομπών άνθρακα.
«Είμαι περήφανος για το πόσο σκληρά έχουν εργαστεί οι ομάδες μας, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, προκειμένου να επαναφέρουν το οικόπεδο Peregrino και να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις.
Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι εργάζονται μαζί offshore τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε η Coelho.

Το Peregrino είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η Equinor

Σύμφωνα με την Equinor, το Peregrino είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που εκμεταλλεύεται αυτός ο νορβηγικός γίγαντας εκτός της Νορβηγίας και το «πρώτο από μια σειρά σημαντικών» εξελίξεων στα οικόπεδα στη Βραζιλία.
Η εταιρεία αποκάλυψε ότι τα υπόλοιπα αποθέματα από το Peregrino Phase I υπολογίζονται σε 180 εκατομμύρια βαρέλια.
Με βάση τη δήλωση της εταιρείας, παράλληλα με τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις στο FPSO, εγκαταστάθηκε μια τρίτη πλατφόρμα γεώτρησης, η Peregrino C, η οποία προχωρά προς την έναρξη της παραγωγής, με το πρώτο πετρέλαιο να αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Αυτή η νέα πλατφόρμα αποτελεί μέρος του έργου Peregrino Phase II που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής και την αξία του κοιτάσματος και θα προσθέσει 250-300 εκατομμύρια βαρέλια.
Το Peregrino Phase I αποτελείται από μια μονάδα FPSO, που υποστηρίζεται από δύο πλατφόρμες με φρεάτιο – Peregrino A και Peregrino B. Από την άλλη πλευρά, το Peregrino II αποτελείται από μια πλατφόρμα με φρεάτιο – Peregrino C – και σχετικές εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, η Equinor υπογράμμισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί «μεγάλες επενδύσεις» για τη μείωση των εκπομπών CO2 από το πεδίο Peregrino σύμφωνα με τη στρατηγική της εταιρείας για χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Κατά τη λειτουργία, η Φάση II αναμένεται να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές στο πεδίο Peregrino κατά 100.000 τόνους CO2 ετησίως.

Αντικατάσταση diesel

Ο Νορβηγός ενεργειακός παίκτης σκοπεύει να το πετύχει αυτό αναπτύσσοντας ψηφιακές λύσεις για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, εκτός από τους τουρμπίνες που κινούνται με φυσικό αέριο για τη δραστική μείωση και αντικατάσταση της κατανάλωσης ντίζελ.
Το κοίτασμα πετρελαίου Peregrino, που βρίσκεται στη λεκάνη του Κάμπος στις άδειες BM-C-7 και BM-C-47, περίπου 85 χλμ. ανοικτά της Βραζιλίας, ξεκίνησε την παραγωγή του το 2011.
Η Equinor είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος με μερίδιο 60%, ενώ εταίρος είναι η Sinochem με το υπόλοιπο 40%.
Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες συμφωνίες που έκανε η Equinor στη Βραζιλία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νορβηγικός κολοσσός επέκτεινε το συμβόλαιο για τη Floatel Victory τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τους όρους αυτής της συμφωνίας, η μονάδα της Floatel International θα παρέχει υπηρεσίες Μονάδας Συντήρησης και Ασφάλειας (MSU) στο Peregrino FPSO μέχρι το τέλος του 2022, με περαιτέρω επιλογές στη συνέχεια.

www.worldenergynewsgr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης