Ενέργεια

Bloomberg: Στο 20% θα λειτουργεί ο Nord Stream 1 μετά τις 21 Ιουλίου

Bloomberg: Στο 20% θα λειτουργεί ο Nord Stream 1 μετά τις 21 Ιουλίου
Με αρκετά μειωμένη ροή θα λειτουργήσει ο Nord Stream 1 σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε νωρίς σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream θα ξεκινήσουν ξανά αλλά υπό προϋποθέσεις, και μία εξ' αυτών είναι πως ο αγωγός θα μπορεί να λειτουργεί με το περίπου 20% της χωρητικότητάς του, δηλαδή περίπου το ήμισυ του όγκου αερίου που έστελνε πριν τεθεί εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη συντήρηση στις αρχές του μήνα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο ετοιμάστηκε την Τετάρτη να προτείνει μια εθελοντική μείωση κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη από τον επόμενο μήνα, εν μέσω των ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες.
Ένα έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήγμα έως και 2,7% στην οικονομία της ΕΕ.
Επί του παρόντος, δεν ρέει φυσικό αέριο μέσω του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ευρώπη λόγω συντήρησης, ωστόσο η γηραιά ήπειρος προσπαθεί να ξαναγεμίσει τις αποθήκες της για το χειμώνα.
Πριν από τη συντήρηση, το αέριο που έρεε κάλυπτε περίπου στο 40% της χωρητικότητας.

Η Gazprom έτοιμη να επανεκκινήσει τις ροές

Υπενθυμίζεται πως η Gazprom είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τις ροές, αλλά σε μειωμένα επίπεδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και αυτή είναι μια πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου.
Σε όλη την περιοχή, αξιωματούχοι και επιχειρήσεις έχουν αμφισβητήσει εάν η Ρωσία θα ανοίξει ξανά τη βρύση για το Nord Stream. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την υπόθεση ότι οι ροές θα μειωθούν και προσπαθεί να βρει τρόπους μείωσης της κατανάλωσης.
Το μπλοκ αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή του κρίση εδώ και δεκαετίες, με την απειλή των ελλείψεων να υπονομεύουν το ευρώ και να αυξάνουν τους κινδύνους της ύφεσης.

Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, πυροδοτώντας ένα κύμα κυρώσεων της ΕΕ και αντίποινα από τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι το ρολόι οδεύει προς τους ψυχρότερους μήνες, όταν η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση είναι υψηλή.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

«Αυτό που πρόκειται να κάνει η Gazprom είναι η καλύτερη εικασία αλλά και η δική μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν ετοιμάζουμε χειμερινά σχέδια έκτακτης ανάγκης, βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο».
Ακόμη και πριν από τα έργα, η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα σε ένα ξεχωριστό στοιχείο που συμπιέζει το αέριο για τη σύνδεση. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία διέκοψε τις προμήθειες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω μιας διαφωνίας για τις αμοιβές και πιο πρόσφατα κήρυξε ανωτέρα βία σε αποστολές σε πολλούς ευρωπαίους αγοραστές.

Κοντά στις ακτές της Βαλτικής της Ρωσίας, ο σταθμός συμπίεσης Portovaya της Gazprom είναι όπου οι προμήθειες φυσικού αερίου ξεκινούν το ταξίδι τους 1200 χιλιομέτρων προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream. Η Ρωσία ανέφερε προβλήματα με τον σταθμό –μια ξεχωριστή νομική οντότητα από τον αγωγό, με διαφορετική ιδιοκτησία– όταν διέκοψε τις προμήθειες τον περασμένο μήνα.
Η Portovaya έχει έξι μεγάλους αεριοστρόβιλους, που της επιτρέπουν να δημιουργήσει επαρκή πίεση για να στείλει αέριο σε τόσο μεγάλη απόσταση. Μόνο δύο από αυτές τις μονάδες λειτουργούσαν πριν κλείσει ο Nord Stream για συντήρηση στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την Gazprom. Τα άλλα εξαρτήματα έπρεπε να επισκευαστούν από τον κατασκευαστή τους, τη Siemens Energy.

Ένας στρόβιλος καθηλώθηκε στον Καναδά -όπου επισκευαζόταν- λόγω των κυρώσεων της Οτάβα κατά της Μόσχας.
Ο Καναδάς κυκλοφόρησε το εξάρτημα στη Γερμανία, μετά από κλήσεις από το Βερολίνο, και άλλες τουρμπίνες μπορούν τώρα να πάνε για παρόμοια εργασία. Αλλά δεν υπάρχει σαφήνεια για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό, ούτε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους δύο στρόβιλους ή την κατάστασή τους.
Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream λειτουργούσαν με περίπου 40% της χωρητικότητας πριν από τη συντήρηση του αγωγού, λόγω των τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τους στρόβιλους, σύμφωνα με την Gazprom. Στέλεχος της εταιρείας είπε ότι οι προειδοποιήσεις για ανωτέρα βία που εκδόθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ότι η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους ευρωπαίους πελάτες λόγω της κατάστασης του στροβίλου.

Η Γερμανία και η Ιταλία, και οι δύο βασικοί αγοραστές, είχαν προηγουμένως αποκαλέσει την πτώση των ροών πολιτική κίνηση, έναν ισχυρισμό που η Ρωσία έχει αγνοήσει.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα για να κάνουν απολογισμό τυχόν περικοπών στις αποστολές.
Ακόμη και αν οι ροές επιστρέψουν με μειωμένους ρυθμούς, το ρήγμα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό παραμένει.
Η Gazprom, γεμάτη μετρητά λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σχεδιάζει περαιτέρω εντάσεις, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στη διοίκηση της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης