Ενέργεια

Δευτέρα 25/7 ανακοινώνουν οι πάροχοι τα νέα τιμολόγια - Με Μ-1 οι τιμές, επιβεβαίωση του WEN

Δευτέρα 25/7 ανακοινώνουν οι πάροχοι τα νέα τιμολόγια - Με Μ-1 οι τιμές, επιβεβαίωση του WEN
O προσδιορισμός των τιμών θα γίνεται στις 20 κάθε μήνα για τον ακριβώς επόμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του worldenergynews
Σχετικά Άρθρα

Στις 20 κάθε μήνα θα ανακοινώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα τιμολόγια του επόμενου μήνα σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή.
Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου τρόπου τιμολόγησης στη λιανική αγορά ρεύματος, δηλαδή για τον τρέχοντα μήνα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα τιμολόγια θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Tι ανέφερε το Worldenergynews.gr στις 13.7.2022 :
https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=536222

Το νομοσχέδιο στο άρθρο 112 προβλέπει επίσης ότι η τιμολόγηση δεν θα γίνεται δυο μήνες πριν την εφαρμογή (Μ-2) όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου αλλά ότι η τιμολόγηση θα γίνεται ένα μήνα πριν (Μ-1) και στην πραγματικότητα 10 ημέρες πριν τη λήψη του μήνα αφού η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνεται στις 20 κάθε μήνα.
Αναλυτικά η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει τα εξής:

Ρήτρα αναπροσαρμογής – Τροποποίηση άρθρου 138 ν. 4951/2022

1.
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 138 του ν. 951/2022 (Α’ 129) τροποποιείται το ορόσημο ανακοίνωσης μηνιαίας βάσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως την εικοστή ημέρα (20η) ημέρα του προηγουμένου μήνα (Μ-1), πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1.
Ειδικώς ενημερώνουν με ατομική ενημέρωση τους πελάτες με σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με εξειδικευμένες χρεώσεις τιμολογίου προμήθειας που διαμορφώνονται κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον προμηθευτή, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Β' 832/2013).

3. Στο τελευταίο εδάφιο της περ. (β) της παρ. 4 τροποποιείται το ορόσημο ανακοίνωσης μηνιαίας βάσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής:

«(β) Δεν ισχύει το άρθρο 30 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Β΄ 832/2013) ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης όρων της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 25η Ιουλίου 2022.»
Στην παρ. 4 του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 προστίθεται περ. (στ) ως εξής:

«στ) Αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 6Α της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/57469/2612/17.6.2020 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, εκτός αν η περίοδος αυτή οριστεί άλλως δυνάμει του παρόντος άρθρου.».

4. Στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«5. Κατά την περίοδο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 για τον προσδιορισμό των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των προμηθευτών καθολικής υπηρεσίας, λαμβάνονται υπόψη τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των ανωτέρω προμηθευτών ανά κατηγορία πελατών και επιλέγεται, το τιμολόγιο με την ανώτερη τιμή χρέωσης προμήθειας, εκπεφρασμένη σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) σε κλίμακα κατανάλωσης από μηδέν (0) έως δυο (2) ΜWh.
Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσιεύει μηνιαίως στην ιστοσελίδα της, υπό τη μορφή πίνακα και έως την εικοστή έβδομη (27η) ημέρα του μήνα (Μ-1), πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας, τις οποίες ανακοινώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας κατά την παρ. 1.
Εφόσον στο προκρινόμενο τιμολόγιο, το οποίο εφεξής καλείται «Τιμολόγιο Αναφοράς», περιλαμβάνονται επιπλέον είτε πάγιες χρεώσεις είτε χρεώσεις νυχτερινής κατανάλωσης, τότε οι χρεώσεις αυτές μεταφέρονται και στο τιμολόγιο προμήθειας καθολικής υπηρεσίας.
Οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις προμήθειας καθολικής υπηρεσίας υπολογίζονται με βάση το Τιμολόγιο Αναφοράς, προσαυξημένο κατά πέντε τοις εκατό (5%), ανά κατηγορία πελατών.

6. Η έναρξη ισχύος του παρόντος ανατρέχει στην έναρξη ισχύος του ν. 4951/2022.

Αναλυτικά η δημοσίευση του WEN στις 13.7.2022:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=536222

Αλλαγές στον νέο Μηχανισμό με στόχο την καλύτερη πρόβλεψη των τιμών - Επιστολή Σκρέκα στους προμηθευτές


Μη διαχειρίσιμος ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών λένε παράγοντες της αγοράς


Το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων στο νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι εξετάζει το ΥΠΕΝ, εν όψει της τροποποίησης που έχει ήδη προαναγγείλει σε ότι αφορά το χρόνο ανακοίνωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές

.
Και αυτό την ώρα που η υποχρέωση τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας δυο μήνες νωρίτερα από το μήνα εφαρμογής, έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις μεταξύ των προμηθευτών, οι οποίοι μιλούν για πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την αγορά και οι οποίες έχουν κόστος για τις εταιρίες προμήθειας εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι προμηθευτές θα έπρεπε να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Αυγούστου (πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού) έως τις 10 Ιουλίου και τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου έως το τέλος του ίδιου μήνα.
Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει ότι «οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας».

Eπιστολή Σκρέκα

Ωστόσο την προηγούμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με επιστολή του προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά εν όψει του κινδύνου πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου ορίζοντας ως χρόνο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο την 25η Ιουλίου.

Στην επιστολή του κ. Σκρέκα δεν διευκρινιζόταν εάν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο νόμο. Ωστόσο η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις και πλέον θεωρείται «εξαιρετικά πιθανό αλλά και λογικό» όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το Μ-2 να μετατραπεί σε Μ-1. Δηλαδή αντί να ζητείται από τους προμηθευτές να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και να καθορίσουν τιμολόγια ηλεκτρισμού δυο μήνες πριν από τον μήνα εφαρμογής, να μειωθεί ο χρόνος στον ένα μήνα.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας για τις εταιρίες προμήθειας από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, εκτιμώντας ότι υπό τις συνθήκες της παρούσας αβεβαιότητας και έντονης μεταβλητότητας στις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση του ηλεκτρισμού, είναι πρακτικά μη διαχειρίσιμος ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η τιμολόγηση με πρόβλεψη δύο μηνών, υπό τις παρούσες συνθήκες ενέχει τεράστιο ρίσκο. Προϋποθέτει ότι ο πάροχος θα κάνει hedging για το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, δεσμεύοντας ποσά που ενδεχομένως δεν διαθέτει ή απομειώνουν σημαντικά τη ρευστότητά του.

Διαφορετικά θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος το ρίσκο της πρόβλεψης σε μία αγορά με πολύ υψηλή μεταβλητότητα, που επηρεάζεται έντονα από εξωγενή και απρόβλεπτα γεγονότα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις και όταν επιβεβαιώνονται αυτό γίνεται μόνο από τύχη.
Με άλλα λόγια, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες καλούμαστε να παίξουμε με 50% πιθανότητες για σημαντικά κέρδη και 50% οικονομική καταστροφή σε λιγότερο από ένα μήνα. Όμως αυτό δεν είναι επιχειρηματικό ρίσκο που μπορεί να αναληφθεί από καμία εταιρία.

Μεγάλο το risk premium

Για να καλύψεις θέσεις αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς θα πρέπει να προχωρήσει είτε σε προαγορά ενέργειας με φυσική παράδοση, είτε σε financial hedging. Όμως με φυσικό τρόπο δεν είναι δυνατόν να γίνει hedging όλες οι μονάδες παραγωγής, είτε θερμικές, είτε μονάδες ΑΠΕ έχουν πλέον προσδιορισμένο έσοδο.
Όσο δε για το financial hedging στην ελληνική προθεσμιακή αγορά δεν υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα ενώ στις ευρωπαικές είναι ελάχιστα.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι με τον νέο μηχανισμό δεν θα ωφεληθούν ούτε οι καταναλωτές, διότι το risk premium είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να μην μεταφερθεί στις τελικές τιμές.
Πάντως εκτιμάται ή μάλλον υπάρχει η ελπίδα, η αποκάλυψη των αδυναμιών του νέου μοντέλου να οδηγήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά δεν θα χρειάζονταν αν είχε προηγηθεί διαβούλευση με την αγορά.

Τεράστια εξάλλου είναι και η ανησυχία για τα ληξιπρόθεσμα που όπως λέγεται ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Θεωρείται βέβαιο ότι η δυνατότητα που παρέχεται στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, θα αυξήσει κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο, η ανάπτυξη του οποίου έχει παγώσει από τις αρχές του έτους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά είναι κατανοητός ο πολιτικός λόγος για να επιτραπεί ο ενεργειακός τουρισμός χωρίς πρόβλεψη για αποπληρωμή των οφειλών, όμως υπάρχει και μία αγορά που με αυτόν τον τρόπο οδηγείται στη χρεοκοπία. «Η βιωσιμότητα και οι αντοχές φθάνουν ως ένα σημείο».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης