Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Πώς η Ρωσία απειλεί τη συνοχή της ΕΕ - Οι «άσσοι» του Putin

Oilprice: Πώς η Ρωσία απειλεί τη συνοχή της ΕΕ - Οι «άσσοι» του Putin
Η αυριανή ημέρα (26/7) είναι κρίσιμη, καθώς οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτεινόμενες περικοπές κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου

Παρά τις σημερινές καθησυχαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov για την «αδιαφορία» της Ρωσίας σχετικά με την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούν, σύμφωνα με το Oilprice.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock, η πλήρης διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nordstream1 θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαϊκές εξεγέρσεις στη Γερμανία. Το Βερολίνο φαίνεται να έχει συνδέσει άμεσα την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και την επιστροφή του αεριοστροβίλου στην Gazprom, κάτι που είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο. Η Baerbock επανέλαβε ότι εάν δεν διοχετευόταν ρωσικό αέριο μέσω του Nordstream1, η Γερμανία πιθανώς να μην ήταν σε θέση να υποστηρίξει την Ουκρανία. Eνώ δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός προτρέπει τον Καναδά να παραδώσει αεριοστρόβιλο στη Ρωσία.

Παράλληλα, η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη εργάζονται για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά δεν θέλουν να δουν τις ροές φυσικού αερίου «να διακόπτονται αμέσως» προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.


Η «εξάρτηση» της Γερμανίας

Η γερμανική βιομηχανία και οι καταναλωτές εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, χωρίς άμεσες διαθέσιμες επιλογές για να απογαλακτιστούν πλήρως το ρωσικό αέριο. Επίσης, η συνάντηση ανάμεσα σε Ιράν, Ρωσία και Τουρκία την περασμένη εβδομάδα έδειξε και πάλι ότι οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των υποτιθέμενων συμμάχων εξακολουθούν να είναι καλές.

Επίσης, σε όλα αυτά λαμβάνεται υπόψη το αίτημα της Ουγγαρίας στη Μόσχα για την προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου. Ο Szjijarto ανέφερε στη Μόσχα ότι η Ουγγαρία χρειάζεται επιπλέον 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρα ​​από μια υπάρχουσα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας με τη Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ Βουδαπέστης και Μόσχας για τις πρόσθετες αγορές. Η ανάγκη για πρόσθετους όγκους είναι σαφής, καθώς οι όγκοι αποθήκευσης αερίου στην Ουγγαρία είναι μόνο στο 27% της ετήσιας κατανάλωσης.


Η συνέχεια

Τέλος, το «στόρι» με τον Nord Stream θα συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες, καθώς ο Putin αναγνωρίζει το μεγάλο πλεονέκτημα που του δίνει το φυσικό αέριο, προκειμένου να διαταράξει τους ευρωπαϊκούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Η αυριανή ημέρα (26/7) είναι κρίσιμη, καθώς οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτεινόμενες περικοπές κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου. Αναμένεται ότι θα προκύψουν νέα «τεχνικά ζητήματα» γύρω από το Nord Stream, εμποδίζοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερες ροές ή νέα προβλήματα σε άλλους αγωγούς. Ο Turkstream και άλλοι αγωγοί μέχρι τώρα είχαν μείνει μόνοι, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ο επόμενος στόχος στο παιχνίδι του εκβιασμού του Κρεμλίνου.

Τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα τιμών της ενέργειας και η αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, αποτελούν μια ισχυρή τράπουλα στα χέρια του Putin. Η αποφασιστικότητα της Ευρώπης θα δοκιμαστεί, ειδικά εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης