Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πράσινο φως της Κύπρου για την πρόταση διασύνδεσης της Energean με τα κοιτάσματα του Τανίν

Πράσινο φως της Κύπρου για την πρόταση διασύνδεσης της Energean με τα κοιτάσματα του Τανίν
Σύμφωνα με την Κύπρια υπουργό Ενέργειας, το 2027 αποτελεί «μια ρεαλιστική ημερομηνία για παραγωγή φυσικού αερίου» από το κοίτασμα Αφροδίτη

Θετική είναι η Κύπρος στο σχέδιο της Energean για τη δημιουργία αγωγού περίπου 200 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Τανίν, BLOCK 12 με τον Βασιλικό στη νότια ακτή του νησιού, σύμφωνα με τα όσα είπε μεταξύ άλλων στο Bloomberg η υπουργός Ενέργειας της χώρας κα Νατάσα Πηλείδου.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, ο αγωγός θα συνδεθεί με μια πλωτή μονάδα LNG και τις εξαγωγές να φτάνουν στα 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.Αν το θέμα της ποσότητας χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων, η συγκεκριμένη πρόταση δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της. «Ελπίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα του 2026 θα τηρηθεί»  δήλωσε η υπουργός.

Οι συνεργασίες για την «Αφροδίτη»

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται ότι περιέχει 125 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού η Chevron και η NewMed.

Στο πλαίσιο αυτό, η Chevron, μαζί με τους συνεργάτες της Shell και την ισραηλινή Newmed Energy , κατέχουν δικαιώματα γεώτρησης στο υπεράκτιο κοίτασμα «Αφροδίτη» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με την κα Πηλείδου, η Chevron θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο ανάπτυξης για την «Αφροδίτη» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με το 2027 να αποτελεί «μια ρεαλιστική ημερομηνία για παραγωγή φυσικού αερίου». Οι επιλογές περιλαμβάνουν τη σύνδεση του κοιτάσματος με τις υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή ή με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Ikdu στην Αίγυπτο.

Στο επίκεντρο οι εξαγωγές

Όπως δήλωσε η Κύπρια υπουργός, η Κύπρος δεν χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο για εγχώριους σκοπούς, αφήνοντας περισσότερο για εξαγωγή. Εκτός από την Ευρώπη και η Ασία είναι επίσης πιθανός πελάτης του φυσικού αερίου.

Η έρευνα φυσικού αερίου συνεχίζεται και σε άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 6 από την κοινοπραξία TotalEnergies και ENI να αναμένονται τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό η κοινοπραξία Exxon Mobil Corp. και Qatar Petroleum ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 5 και 10, που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης