Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Σενάρια για αμετάβλητη παραγωγή πετρελαίου ή μικρή αύξηση τον Σεπτέμβριο

ΟΠΕΚ+: Σενάρια για αμετάβλητη παραγωγή πετρελαίου ή μικρή αύξηση τον Σεπτέμβριο

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση της 3ης Αυγούστου

 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, όταν θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για περισσότερη προσφορά, αν και είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί μια μέτρια αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με οκτώ πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+, θα έχουν μέχρι τον Αύγουστο ολοκληρώσει πλήρως περικοπές ρεκόρ παραγωγής από τότε που επικράτησε η πανδημία COVID-19 το 2020.
Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ξεπερνώντας τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Έκτοτε, οι τιμές μειώθηκαν σε περίπου 108 δολάρια, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τους φόβους για ύφεση που θα διαβρώσει τη ζήτηση.

Από οκτώ πηγές του ΟΠΕΚ+ με τις οποίες μίλησε το Reuters, δύο είπαν ότι μια μέτρια αύξηση για τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στη συνάντηση της 3ης Αυγούστου και πέντε ότι η παραγωγή πιθανότατα θα παραμείνει σταθερή.

«Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις που κυμαίνονται από μια μικρή αύξηση έως το πάγωμα των σημερινών επιπέδων», δήλωσε μια από τις πηγές του ΟΠΕΚ+.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Η έλλειψη αύξησης της παραγωγής θα απογοήτευε τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία αυτόν τον μήνα, ελπίζοντας να επιτύχει μια συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόσθετη προσφορά θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Δεδομένης της χαλάρωσης των τιμών του πετρελαίου από την κορύφωση του φετινού Μαρτίου, ορισμένοι στον ΟΠΕΚ+ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για περαιτέρω αύξηση της προσφοράς.
«Περιμένω ότι η παραγωγή δεν θα αυξηθεί για τον Σεπτέμβριο», είπε άλλη πηγή του ΟΠΕΚ+.

Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να υπολείπεται των δεσμευμένων επιπέδων δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής μετά την έλλειψη επενδύσεων σε πετρελαιοπηγές.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύεται ότι κατέχουν τις μόνες σημαντικές ποσότητες αχρησιμοποίητης παραγωγικής ικανότητας στον κόσμο. Ορισμένες πηγές του κλάδου αμφισβήτησαν εάν ακόμη και η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μπορεί εύκολα να φτάσει τα μέγιστα αναφερόμενα επίπεδα.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης