Ενέργεια

Χρησμός Μυτιληναίου για κερδοφορία άνω των 300 εκατ για το 22 - Ανοιχτή η εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο

Χρησμός Μυτιληναίου για κερδοφορία άνω των 300 εκατ για το 22 - Ανοιχτή η εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο
Καλύτερο δεύτερο εξάμηνο προέβλεψε ο κ. Μυτιληναίος στο teleconference με τους αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Η πορεία του δευτέρου εξαμήνου θα είναι καλύτερη από πλευράς κερδοφορίας και αποτελεσμάτων από το πρώτο, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ε.Μυτιληναίος κατά το teleconference με τους διεθνείς επενδυτές. Αν δεν υπάρξει μια τεκτονική γεωπολιτική αλλαγή ή κάποιο αναγακαίο μέτρο ριζικής ρυθμιστικής παρέμβασης το EBITDA του δευτέρου εξαμήνου θα είναι σαφέστατα καλύτερο από το πρώτο. Ο πρόεδρος επανέλαβε την πρόβλεψη κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, αφήνοντας να εννοηθεί με σαφή τρόπο ότι τα κέρδη της εταιρίας για το σύνολο της χρονιάς πρόκειται με τα σημερινά δεδομένα να ξεπεράσουν τα 300 εκατ ευρώ.
Σημειωνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο η κερδοφορία ήταν 166 εκατ ευρώ ενώ για το σύνολο της χρονιάς η αρχική πρόβλεψη 260 - 265 εκατ.

Ερωτηθείς για την εισαγωγή της εταιρίας σε ξένο χρηματιστήριο ο κ. Μυτιληναίος άφησε το θέμα ανοικτό, λέγοντας ότι αν αυτό, είναι να γίνει για το καλό του συνόλου των μετόχων και των επενδυτών της εταιρίας, που είναι πλέον σε διεθνές επίπεδο, θα γίνει.

Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στο νέο μηχανισμό, γιατί επιβραβεύει τις πιο αποτελεσματικές μονάδες, που διεθέτουν την τεχνολογία και τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Πρόσθεσε δε, ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Εξήγησε προς τους αναλυτές ότ η μείωση κατά 15% της κατανάλωσης σαν μέτρο τς ΕΕ δεν θίγει τις δρστηριότητες του ομίλου.
Αναφερόμενος δε στην μεταλλουργία τόνισε ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς υπάρχει άμεσα η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.
Kαι συμπλήρωσε ότι εχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αξιοποιηθεί παράλληλα η περίοδος που διανύουμε, αλλά δεν μπορεί ,όπως συμβαίνει πάντα, να κάνει σχόλια για την εμπορική πολιτική και την πολιτική αντιστάθμισης.

Η Ελλάδα ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου δεν έχει πρόβλημα εφοδιασμού σε φυσικό αέριο καθώς έχει πολλες εναλλακτικές πηγές και ακόμα αν χρειασθούν 45 - 50 φορτία με LNG, θα τα βρούμε.
Το πρόβλημα θα είναι η τιμή του LNG.

Το volatility στις ενεργειακές αγορές βοηθά στην προκειμένη περίοδο τις εταιρίες που έχουν καλά οργανωμένη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία.
Για τον λόγο αυτό, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τον κλάδο Power & Gas, σημείωσε με νόημα.

Σημείωσε επίσης ότι η σχέση Καθαρού χρέους /EBITDA παραμένει κάτω από 2 παρά το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται.
Η λιανική αποτελεί ένα πρόβλημα και η εταιρία στηρίζει τους πελάτες της, αλλά αποτελεί σαν μέγεθος ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με την όλη δραστηριότητα της εταιρίας.

Σε σχέση με την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ που θα ξεπεράσει τα 500 MW το 2024, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στον στόχο πέραν του Green Pool να διεθνοποιήσει την δραστηριότητα στα PPAs διαμέσου των δειθνών διασυνδέσεων και της νέας βάσης των ΑΠΕ του ομίλου στην Ιταλία.

Το BOT σαν τομέας καθίσται ιδιαίτερα κερδοφόρος, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν λόγω και της πορείας της χονδρικής, αυτό όμως θα επιδράσει αυξητικά και στις τιμές των PPAs, άρα θα υπάρξει εκεί αρνητική επίπτωση προς το παρόν.

www.worldebergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης